Hoppa till innehåll

Gudar och gudinnor?

Gudavärlden under bronsåldern är ännu okänd men vad är kvinnostatyetterna, halsringarna och hällbilderna av stora män för något?


Vi känner inte till några namngivna gudar eller gudinnor under bronsåldern. Inga skriftliga källor är bevarade, men kanske har de ändå funnits. Små figuriner i brons är hittade som skulle kunna ha ingått i en gudavärld.

Kvinnostatyetterna hittar du på Historiska museet.

Är statyetterna gudinnebilder?

En rad små kvinnofigurer från Blekinge, Skåne och  Västergötland står stadigt med händerna under bröstet.  De saknar kläder men bär alla en eller två halsringar. Från samma tid finns bronshalsringar i naturlig storlek, nedlagda i jord, sanka sjöar eller mossar. Ofta är de hittade i par. Kanske representerar kvinnofigurerna och fynden av halsringar en fruktbarhetsgudinna eller prästinna.

Män i hatt

Från Stockhult i Skåne finns två små män i brons med neddragna mungipor och bister uppsyn. Deras vader är långa och kraftiga och de är klädda i något som ser ut som badbyxor. Deras spetsiga hattar kan också vara hjälmar. Armarna är försvunna men de kan ursprungligen ha haft yxor i händerna likt figurer i Danmark. En tolkning är att de föreställer tvillinggudar, av samma slag som de som finns i grekisk mytologi, till exempel Zeus söner.

Enarmad man kanske Tyr

En annan liten mansfigur i brons är från trakten kring Simrishamn. Kan han vara en föregångare till guden Tyr som bara hade en hand?  I de isländska sagorna, nedskrivna mer än tvåtusen år efter bronsåldern, fick guden fick sin hand avbiten av Fenrisulven. Bronsåldersfiguren har en stor hand som han lagt mot bröstet medan den andra armen bara är en kort stump. Handfigurer finns också avbildade på baksidan av många dräktspännen och kan symbolisera guden. Andra tolkningar är att handen inuti spännen är en skyddande, magisk symbol.