Hoppa till innehåll
25 november 2021 Eventet pågår: 26 oktober – 23 december 2021

Medeltida guldskinnsbroderier

– rekonstruktioner och nya tolkningar

Utställningen visar dels fyra återskapade medeltida guldskinnstäcken och två dynor, dels broderier med samtida motiv, gjorda i den medeltida tekniken. Ett nätt tidshopp på 800 år.

Guldskinnsbroderi är en effektfull och genial teknik. Ur två olikfärgade, valkade ylletyger klipps samma mönsterform ut. De utklippta delarna byter plats och sys fast kant i kant med kastsöm i lintråd. Resultatet blir två tygstycken med samma mönster, men i motsatta färgställningar. Det som gett namn åt tekniken är de smala förgyllda guldskinnsremsorna som sys fast över skarven.

40 brodöser från hela Sverige har under fyra år arbetat med att rekonstruera några av de medeltida guldskinnstäcken som bland annat finns i Historiska museets samlingar. Precis som under medeltiden delades arbetet upp på många som sydde en ruta var. Sedan fogades allt ihop till de stora täckena.

Föreningen Skapande Broderi Stockholm har använt den medeltida tekniken med en modern twist. Utmärkande är de humoristiska, politiska och miljöengagerade motiven som visar bredd i uttryck och komposition.

24 – 30 oktober 2022 - Vecka 43 (8)

Se allt som händer