Hoppa till innehåll
31 juli 2021 Kl. 10:00 – 16:00
Eventet pågår: 29 juni – 29 augusti 2021

Sommar på Historiska

I den gula borgen på Narvavägen i Stockholm hittar du Historiska museet. I museets nio utställningar finns tusentals föremål som berättar tusentals spännande historier från forntid till nutid. Och i sommar öppnar världens största vikingautställning, Vikingarnas värld!

Öppettider

Vi har öppet tisdag–söndag kl. 10–16. Hos oss finns alltid något för både stora och små, såväl inomhus som utomhus!

Öppet under ansvarsfulla former

Vi följer regeringens och expertmyndigheternas föreskrifter med anledning av covid-19, för att ditt besök ska bli så säkert som möjligt.

Upptäck och klura, lyssna och leta

Spännande spår

Historiedetektiverna, Jakten på önskestenen och Tidsresenären. Många av föremålen som du hittar på museet bär på gåtor. Har du vad som krävs för att lösa dem?

Rekommenderas från 6 år i vuxens sällskap, kostnadsfritt. Tidsåtgång: Cirka 30–50 min.

Äventyrsryggsäcken

Låna en ryggsäck och ge er ut på äventyr i tid och rum i museets utställningar. Möt andra upptäcktsresande och skapa era egna minnen från museet.

Med hjälp av ryggsäckens innehåll upptäcker ni spännande föremål som visar hur människor har rört sig i världen. Hur det var att resa förr och hur det är att resa i dag. I ryggsäcken finns också material för att skapa egna minnen från resan hos oss och för att skicka en hälsning till någon. Ryggsäcken lånas i museets informationsdisk.

Rekommenderas från sju år i vuxens sällskap, kostnadsfritt. Tidsåtgång: Cirka 40–50 minuter

Forntidsrummet – Arkeologens dotter

Upptäck en lekfull plats med material från TV-serien Arkeologens dotter.

Det ensamma lejonet (Audioguide)

Följ ett spännande ljudspår genom utställningen Sveriges historia. Hjälp det ensamma Pireuslejonet som står i museets entréhall att hitta en vän. Spåret är skapat med AR (Augmented Reality) och du samlar ledtrådar genom att skanna olika föremål som berättar sin historia. Rekommenderas från fem år i vuxens sällskap. Pris: 30 kr. Tidsåtgång: Cirka 30 minuter.

Sommarutmaning med Historiska

Ta med ritblock och pennor och kom och sitt ned en stund och rita på museet. I utställningarna Medeltida kost, Gotiska hallen och i Barockhallen är det svalt men vill ni har lite mer värme så är utställningen Sveriges historia ett hett tips. Rita av Heliga Birgitta, en smådjävul eller varför inte ett votivskepp. Det är stunden som räknas, inte alltid resultatet. Vill du anta utmaningen kan du lägga upp det du ritat i händelser eller i ditt flöde med #historiskaskonstutmaning så repostar vi. Kan du inte komma hit – rita något historiskt där du är och lägg upp.

Kul utomhus

Museets innergård är en plats där nyfikna barn och vuxna kan möta historien genom olika aktiviteter.

Hur gjorde vikingarna?

På onsdagar under sommaren är museets pedagoger på plats och visar och berättar om livet under vikingatiden. Mer information!

Örtagården

I museets örtagård hittar du några av de kryddor och grönsaker som odlades under vikingatiden. Känner du igen några av dem, känn och dofta!

Tångräkan

Krampmacken betyder tångräkan på gutniska, som är en dialekt från Gotland. Krampmacken är också namnet på den åtta gånger två meter stora båten, som du hittar på gården och som är en rekonstruktion av en båt från 1100-talet. Slå dig ner framför Krampmacken och fundera över hur det kan ha varit att resa i en sådan båt.

Spela spel

På gården kan du spela Hnefatafl och Kvarn, brädspel som spelades för tusen år sedan. Är du sugen på att lära dig mer om runor kan du spela Drakens runspel eller spå i runor. Spelen lånar du i informationsdisken.

Rör på dig!

Testa att skjuta med pilbåge, gör museets sommarquiz eller helt enkelt lek och spring på gården!

Njut

Slå dig ner på en bänk, andas och njut. Sätt dig under önsketrädet och prata med någon du tycker om. Ät medhavd matsäck eller ät på museets restaurang.

24 – 30 oktober 2022 - Vecka 43 (8)

Se allt som händer