Hoppa till innehåll

Granhammarsmannen

Historien om Sverige

Under bronsåldern var det vanligt att kremera, att bränna, de döda. Kremering gör att skelettet blir hårt och inte förmultnar lika lätt, men under kremeringen spricker benen och blir till ett enda stort pussel. Även om skelettet finns kvar kan det vara väldigt svårt att säga något om den dödas hälsa, ålder eller kön.

Just därför är skelettet från Granhammarsmannen extra intressant. Han blev aldrig begraven och därför inte heller kremerad. På grund av det kan forskare ta reda på mer om honom, om hans liv och hur han dog.

Det som kanske är mest intressant med Granhammarsmannen är just hans död. Av någon anledning hamnade han i en yxstrid, och fick fler hugg både på sin överarm och i huvudet och ansiktet. Det verkar däremot som om Granhammarsmannen slogs tillbaka. Hans skelettdelar saknar spår av hugg i rygg och på baksidan av kroppen vilket tyder på att han inte försökt fly. Han har fått flera hugg på sin vänstra överarm, men höger arm saknar huggmärken. Möjligtvis försökte han försvara sig med en yxa i höger hand.

Du kan se Granhammarmannen och hans föremål i avsnitt 2 av Historien om Sverige på SVT play.