Historia hem till dig – vårens digitala utbud
Följ med på jakten efter dolda historier om kvinnor tillsammans med Historiska museet och Kvinnohistoriskas Lina Thomsgård. Och vad säger egentligen ditt namn om kön, klass och identitet?
Barnamord, prostitution och revolutionerande p-pillret
10 mars, kl 18.00 – 19.00
Barnamord, prostitution och det revolutionerande p-pillret – följ med på en digital kvinnohistorisk visning om hur samhället sett på kvinnors sexualitet från 1600-talet till i dag. Stockholms Kvinnohistoriska gästar Historiska, på jakt efter dolda historier om kvinnor.
Arkeologen och museipedagogen Ellen Hallgren håller i visningen och Lina Thomsgård, chef på Stockholms Kvinnohistoriska, följer med som sidekick och ställer frågor.
Häxor, barnamord, sedlighet och revolution!
24 mars, 14 april och 19 maj, kl 18.00-19.00
Hör om hur samhällets syn på kvinnors sexualitet har påverkat kvinnors liv i olika tider. Under 1600-talet sågs den kvinnliga sexualiteten som jordnära och lustdriven medan kvinnorna på 1800-talet snarare sågs som asexuella. Ellen Hallgren, arkeolog på Historiska museet, vandrar genom århundradena i utställningen Sveriges historia – från 1600-tal till nutid. Följ med på en digital visning om barnamord, kvinnor i prostitution och det revolutionerande p-pillret.
Namnets historia – digitalt föredrag
21 april kl 18.00 – 19.00
Genom tid och rum har namnen skvallrat om klass, kön, härkomst och personliga egenskaper. Hör Philip de Croy, ansvarig för religion och livsåskådning på Historiska museet, berätta om namnen hos adel, präster, borgare, bönder, soldater och folk i allmänhet, både då och nu.
Ta reda på vad ditt namn betyder!
I museets populära digitala tjänst Nomina kan du få veta vad just ditt tilltalsnamn betyder.
Testa den kostnadsfria tjänsten
Påskens historia – digitalt föredrag
31 mars, kl 18.00 – 19.00
Under det svenska påskfirandet blandas den kristna berättelsen om Jesu uppståndelse med judiska traditioner, ägg från den ryska tsarfamiljen, en hare från Tyskland och häxor på väg till djävulen själv.
Philip de Croy, ansvarig för religion och livsåskådning på Historiska museet, berättar om tro, myt och tradition bakom dagens svenska påskfirande.
Gammalsvenskbys historia – digitalt föredrag
5 maj, kl 18.00 – 19.00
Vid floden Dneprs strand i Ukraina ligger sedan 1700-talet en skärva av Sverige. Hör historien om svenskättlingarna som överlevt såväl krig, revolutioner, hungersnöd som politisk förföljelse. Trots att den evangelisk-lutherska bykyrkans klocktorn har fått sällskap av en ortodox lökkupol talar vissa familjer fortfarande en svensk dialekt.
Philip de Croy, ansvarig för religion och livsåskådning på Historiska museet berättar.
När du vill, var du vill!
Du kan alltid upptäcka museet på egen hand. Ta del av Historiska museets fantastiska föremål, spännande historier och intressanta föreläsningar på egen hand, oavsett var du befinner dig.