Hoppa till innehåll

Besök museet digitalt!

Ta del av Historiska museets fantastiska föremål, spännande historier och intressanta föreläsningar på egen hand, oavsett var du befinner dig.

Titta på hemifrån

Idéresan – miniserie om runor böcker och tankar

Under höstlovet, från måndag 26 oktober till fredag 30 oktober, publicerar vi en film om dagen som handlar om hur tankar och idéer har spritts och delats under olika tider.

Ta reda på mer om miniserien

Historiekul för förskolan

Historiska museets pedagoger presenterar olika historiska teman i korta filmer i för barn i förskolan, cirka tre till sex år. Till varje film finns förslag på diskussionsfrågor och lekfulla uppdrag som enkelt kan göras på förskolan. Aktiviteterna är anpassade efter förskolans läroplan. Syftet är att barnen ska få uttrycka sina upplevelser och tankar genom bild, form, drama, sång, musik och dans.

Ta reda på mer om Historiekul

Digitala föreläsningar, Youtubeklipp och Vetenskapsradion

Lyssna på föreläsningar och kolla in när experter från museet medverkar i Vetenskapsradion:

Historiska bakom stängda dörrar

UR Samtiden har besökt vårt nedstängda museum och spelat in fem berättelser om forntida människor, koder, symboler och tecken. Möt soldyrkare, ryttare, helgon och en stand up-komiker…

Ta reda på mer om Historiska bakom stängda dörrar

Streama TV-serien Arkeologens dotter

TV-serien Arkeologens dotter från UR är en svindlande äventyrsresa in i vår egen forntid. Historiska museet har bidragit med sakkunskap i produktionen av serien och här Historiekul för förskolanpå våra skolsidor finns extramaterial som kan användas i kombination med UR:s lärarhandledning och arbetsblad.

Se serien på UR-play

Se extramaterial från serien:

Lyssna hemifrån

Fornnordiska mytsagor

Lyssna på myter och sagor från den fornnordiska tiden. De berättades under vikingatid och säkert långt innan dess. I en saga är Tors hammare Mjölner stulen och i en annan har Iduns äpplen hamnat hos jätten Tjatse och det är ju inte så bra, för då blir gudarna gamla och skruttiga! En liten äckligare saga handlar om hur gudarnas dryck mjöd kom till.

Skrivna och inlästa av museets museipedagoger Linda Wåhlander och Anna Wilson.

Lyssna på alla fornnordiska sagor

Historiskt quiz

Måla dina egna historiska föremål

Vi har samlat olika historiska målarbilder som du kan skriva ut och färglägga. Bara spara ner bilden och skriv ut den på ett vanligt A4-papper. Fram med färgpennor och kritor och börja färglägg:

Botanisera i våra spännande samlingar

Vad åt man på stenåldern och vilken är den största vikingaskatten som hittats i Sverige?

Sök i samlingarna och i vår kunskapsbank 

Följ oss på sociala medier

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Håll koll på Historiska, genom att få senaste nytt till din mejl.

Anmäl dig till nyhetsbrevet