Sundsvall: medaljongens baksida
Framsidans efterbildade kejsarporträtt kan också föreställa kungarnas och stormännens främste gud Oden. Medaljongens baksida visar en ryttarbild. Kejsaren till häst kan även tolkas som asaguden med sitt spjut Gugner. Här ser man också två V-formade tecken. Är det Odens två korpar Hugin och Munin (håg och minne) som följer guden och förser honom med nyheter?
Sundsvallstrakten
Kopia
Monter 11
Relaterat material

Praktspännet
Praktspännet
Ett väldekorerat klädspänne med ofantligt många och små stiliserade djur. Myter och berättelser i metall från 400- och 500-talen. Se tusen år av svensk design i Historiska museets arkiv. Kent Andersson, arkeolog vid Historiska museet visar och berättar. Av Ur Samtiden.

Remändesbeslaget
Remändesbeslaget
Ett dräkttillbehör från cirka 100 e.Kr. som visar på en oväntad romersk påverkan. Se tusen år av svensk design i Historiska museets arkiv. Kent Andersson, arkeolog vid Historiska museet visar och berättar. Av UR Samtiden.

Gerumsmanteln
Gerumsmanteln
Gerumsmanteln hittades i en mosse på Gerumsberget 1920 och beräknas vara 2300 år gammal. Det gör den till Sveriges äldsta bevarade klädesplagg. Manteln har stickhål vilket talar för att dess sista ägare blev mördad. Amica Sundström, antikvarie, visar och berättar.

Magiskt örtbruk från järnålder till medeltid
Magiskt örtbruk från järnålder till medeltid
Det finns många spridda och populära föreställningar om hur det magiska örtbruket sett ut i äldre tid, men hur ser egentligen de historiska spåren efter denna magi ut? Hur användes växterna och på vilka sätt ansågs de fungera magiskt? Och finns det egentligen något som kan kallas ”häxörter”? Jens Heimdahl arbetar som arkeobotaniker på Arkeologerna vid Statens historiska museer. 52 minuter.

Hågahögen – Historiska höjdare
Hågahögen – Historiska höjdare
På Historiska visar vi riktiga föremål som bär på spännande berättelser – baserade på verkliga händelser! Hör Inga Ullén berätta om föremålen från Hågahögen.