Hoppa till innehåll

Hembygd

”Världen är min hembygd! Jag tror att vi fick den här världen för att dela med oss.”

Entréavgifter

Museet öppet Öppet:

11:00 – 17:00

Se alla öppettider

Hembygd

Vandringsutställningen Hembygd – Någonstans i Sverige är baserad på insamlat material från 116 unga med olika bakgrund, intressen och förutsättningar, som har intervjuats, fotograferats och filmats, från Oxie i söder till Pajala i norr och från Skärhamn i väster till Stenkumla i öster.

Utställningen stängdes söndag 30 augusti 2015.


Hembygden är mångfasetterad och i rörelse. Den ser olika ut beroende på vem som definierar den. Hembygden utgörs inte enbart av en plats. De som bor på platsen kan vara en del av hembygden. Vad man har gjort och gör tillsammans med människorna som bor där kan också vara en del av ens hembygd. Det är i första hand i sin hembygd man är delaktig. Det är där, tillsammans med andra, man börjar om man vill förändra något. Hur ser unga människor på sin hembygd? Det ville vi ta reda på.

750 gymnasielever på praktiska och teoretiska program i Trelleborg, Malmö, Växjö, Kungsbacka, Mölnlycke, Göteborg, Lerum, Karlstad, Stockholm, Sundsvall, Umeå, har i workshops skrivit om hembygd, grannar och fredagskvällar. Och 36 unga från olika delar av landet har fotograferat sin hembygd.

Södermalm. Förmodligen den enda stadsdelen i vårt avlånga land där det är så inne att vara alternativ att det inte längre är alternativt.

Vad tycker och tänker unga om orten där de bor? Hur förhåller de sig till sin hembygd? Vill de förändra något? Hur tänker de kring fördomar? Vad är Sverige för dem? Hur skulle det kännas att tvingas lämna sin hembygd och Sverige? Det är några av de frågor de har svarat på.