Romerskt glas
Historien om Sverige
De här fantastiska glasen är en del av en servis. Servisen är avsedd för vindrickande med en vinkittel, sil, skopa och två glas. Servisen verkar ha haft stor betydelse för den som ägt den. I självaste vinkitteln begravdes en man. Att människor fick med sig sina finaste ägodelar i graven var vanligt under forntiden. Det fanns tankar om att livet fortsatte efter döden, och att det var viktigt att ha med sig saker dit.
Här ser ni ett hornliknande föremål i glas. Under romersk järnålder pågick omfattande byteshandel med det romerska riket. Något de var duktiga på i romarriket var att tillverka glas, till och med så duktiga att de började massproducera glas. Dryckeshornet ni ser här är däremot av väldigt bra kvalitet.
I Norden var det under järnåldern vanligt att dricka ur kohorn. Här har romarna tagit idén med kohorn och skapat en dryckesbägare i glas i samma form. Kanske för att just kunna sälja till människorna i norr. Det verkar ha fungerat då det här glaset hittades i en rik vapengrav i Östergötland.
Du kan se glasen i avsnitt 2 av Historien om Sverige på SVT play.