Kylverstenen
Historien om Sverige
Runraden, eller Futharken som den också kallas, kopplas ofta till vikingatid. Och det var också under vikingatid som flest runstenar restes. Ofta till minne av nära och kära som dött.
Stenen du ser här är mycket äldre än vikingatid, flera hundra år äldre faktisk. Den är gjord under 400-talet och ristaren har ristat in runraden från början till slut. Den här kallas för den äldre runraden och hade 24 tecken, under till exempel vikingatid hade de en kortare runrad med bara 16 tecken.
Några saker är särskilt intressanta. För det första har den som ristat in runorna på stenen valt att rista hela alfabetet. Så egentligen står det ingenting mer än abc i runor… I slutet av alfabetet ser du en runa som ser ut som en gran, den runan är lite mystisk. Antingen är det en t-runa, Tyrs runa. Tyr var en krigsgud som var mycket modig, det gick att kalla på honom genom att rista in hans runa flera gånger, så att det ser ut som en gran. Eller så är det en lönn-runa. En lönn-runa är en slags nyckel till ett chiffer, en sorts hemlig skrift. Exakt vad personen som ristade in de här runorna menade kommer vi nog tyvärr aldrig få veta.
Du kan se Kylverstenen i avsnitt 2 av Historien om Sverige på SVT play.