Hoppa till innehåll

Guldsmycke

Historien om Sverige

En brakteat är en sorts smycke tillverkat i brons, silver eller guld. Brakteater kan ha olika utseende, ibland liknar de mynt och ibland mer en rund, tunn skiva med abstrakta mönster.

Brakteaten du ser här hittades vid Gane gård, cirka två mil öster om Visby, av en okänd dikesgrävare år 1836. Brakteaten låg under eller intill en upprättstående gråsten. På samma plats hittade dikesgrävaren två armringar och en armbygel av silver, ytterligare en brakteat, en glaspärla samt ett romerskt mynt.

Myntet är prytt med kejsarinnan Crispina Augustas profilbild och därför präglat någon gång mellan 178 och 191 e.Kr. Brakteaternas tillverkning placerar dem kring Vendeltid, mellan cirka 550 och 750 e.Kr. Oftast brukar brakteater vara tillverkade tidigare, under Folkvandringstid.

Om fynden placerades där som en offergåva eller om det var ett sätt att gömma de värdefulla föremålen vet vi inte. Den upprättstående stenen kan betyda att den som placerade föremålen på platsen ville utmärka stället, kanske för att kunna hitta platsen igen eller för att manifestera platsen i landskapet.

Du kan se brakteaten i avsnitt 3 av Historien om Sverige på SVT play.