Gånggrifter
Historien om Sverige
Falbygden i Västergötland har flest gånggrifter i hela Sverige, ungefär 250 stycken. En gånggrift är en grav gjord av stora stenblock som ställs så att de bildar en gång eller väg in till ett gravrum.
Föremålen i montern har hittats i och utanför en gånggrift i Rössberga, ungefär en mil söder om Falköping. Den användes i över tusen år. De första gravläggningarna skedde någon gång i mitten av stenåldern och de sista under bronsåldern. Arkeologen Carl Cullberg grävde ut Rössberga-graven 1962 och hittade då skelettdelar från minst 128 personer.
Något intressant med Rössberga är att den stora gravkammaren har blivit indelad i mindre fack. Nutida DNA-undersökningar visar på att det kan ha varit olika släkter som använde de olika facken. I vissa gånggrifter verkar det också som om att äldre skelettdelar har sorterats om när en ny person har blivit begravd. Inte bara skelettdelar, utan också vissa föremål har hittats i gravkammaren, framför allt bränstenspärlor, men också smycken och nålar av ben och några flintföremål. Antingen kan de ha varit gravgåvor eller något som personerna bar eller hade på sin klädsel när de begravdes.
Stora mängder keramikskärvor och flintföremål, bland annat fragmentariska och sönderslagna yxor, fyra bergartsyxor och en del ben har hittats vid gravens ingång. De är antagligen offer eller gåvor som återkommande under lång tid lämnats till de döda. Det är spännande, för nästan alla föremålen är brända eller sönderslagna. Kanske symboliserade det omvandlingen från ett tillstånd till ett annat, från levande till död. Det syns på flintan att den bränts genom att den färgats vit.
Totalt innehöll Rössberga-graven 67 kilo människoben, lite djurben, 61 bärnstenspärlor, över 50 fragment av bärnstenspärlor, 15 benföremål och nio föremål av flinta. Vid ingången till graven fanns över 187 föremål och flinta, 4 bergartsyxor, brända och obrända ben samt ungefär 800 keramikfragment.
Du kan se keramik- och flintfragmenten i avsnitt 1 av Historien om Sverige på SVT play.