Vår kunskapsbank
Utforska fritt bland alla våra artiklar och teman. Klicka i och ur filtret för att söka fram det material du önskar. Om du klickar i flera teman eller tidsperioder smalnar filtret av och bara det som uppfyller alla kriterier syns.
Genom att klicka 'Jag godkänner' accepterar du användandet av kakor på webbplatsen.
Utforska fritt bland alla våra artiklar och teman. Klicka i och ur filtret för att söka fram det material du önskar. Om du klickar i flera teman eller tidsperioder smalnar filtret av och bara det som uppfyller alla kriterier syns.
Om rumsutformning speglar tidsspecifika ideal, normer och klassrelationer. Föreläsning med Karin Carlsson från Stockholms universitet, som jobbar med forskningsprojektet Bekönade rum.
Spåren från människorna som levde i Sverige under stenåldern innefattar bland annat gravar med skelettlämningar. Genom att analysera arvsmassan (DNA) från dessa människor kan vi undersöka hur de möttes, interagerade, förflyttade sig och förändrades. Hur befolkade jägar-samlarna Skandinavien efter istiden och vad som hände egentligen när de första bönderna kom till området? Detta och mycket mer behandlas i föredraget. Helena Malmström är forskare inom arkeogenetik vid Uppsala universitet.
Författaren Stefan Högberg, som intresserar sig för historiens gränsöverskridande kvinnor, berättar mer om drottning Filippa, en av våra mest intressanta och okända medeltida drottningar.
Från teknologiskt tigersprång till ekologisk katastrof och massdöd. Föreläsning med Kurt Villads Jensen, Stockholms universitet.
Erik Rödes saga skildrar ett vikingatida försök att kolonisera Nordamerika. Två kvinnor, Gudrid och Frejdis, spelar centrala roller. Rör det sig om historiska personer? Vad vet vi i så fall om dem? Vad vet vi över huvud taget om kvinnor som resenärer under vikingatiden? Stefan Högberg, författare och föreläsare, berättar. Inspelat onsdagen den 21 november 2018. Cirka 49 minuter,
Arkeologerna Annika Knarrström och Bengt Söderberg berättar om Ales stenar ur ett arkeologiskt perspektiv. Tre teman lyfts fram: kunskapen om fornminnet i sig, hanteringen av det genom seklerna, och dess läge i den sydostskånska järnåldersbygden. Inspelat fredagen den 19 oktober 2018.
Så här kanske det såg ut när en dansk knekt förberedde sig för striden vid ringmuren i Visby i juli 1361. (Videon är cirka 4.30 minuter lång.)
Så här kanske det såg ut när en gotländsk bondesoldat förberedde sig för striden vid ringmuren i Visby i juli 1361. (Videon är cirka 4.30 minuter lång.)
Journalisten och författaren Henrik Arnstad berättar om ikoniseringen av den kvinnliga krigaren som bågskytt, från antikens Artemis, Diana och amasonkrigare till dagens bågskyttegudinnor som Katniss Everdeen (Hunger Games), Susan Pevensie (Narnia) och Lara Croft (Tomb Raider). Cirka 50 minuter.
Det finns många spridda och populära föreställningar om hur det magiska örtbruket sett ut i äldre tid, men hur ser egentligen de historiska spåren efter denna magi ut? Hur användes växterna och på vilka sätt ansågs de fungera magiskt? Och finns det egentligen något som kan kallas ”häxörter”? Jens Heimdahl arbetar som arkeobotaniker på Arkeologerna vid Statens historiska museer. 52 minuter.
”Den kanske märkligaste af dessa gravar”. Så beskriver arkeologen Hjalmar Stolpe den grav i Birka, som kommit att få nummer Bj 581, i sin rapport till Kungliga Vetenskapsakademien år 1879. När nya analyser av benen visade att den gravlagda var en kvinna, väcktes plötsligt både tvivel och frågor. Med Charlotte Hedenstierna-Jonson, arkeolog och forskare på Historiska museet. 64 minuter.
Mitt under brinnande världskrig, 1943, öppnade Historiska museet i egna lokaler på Narvavägen. Hör om husets spännande tillkomsthistoria. Med Pia Bengtsson Melin, konsthistoriker och 1:e antikvarie vid Historiska museet. 52 min.
Berättat av Dick Harrison
Återskapandet av ansiktet hos kvinnan från Barum i utställningen Forntider.
Forskaren och antikvarien Lotta Fernstål och pedagogen Li Kolker vid Historiska museet berättar om projketet Polysemnatiskt digitalt samlande som drevs på Historiska museet fram till 2014. Projektet handlade om hur den digitala informationen om föremål kan göras mera komplex och mångfaldig.
Forskaren Jonas M Nordin vid Historiska museet berättar om sitt arbete med arkeologin kring tidigmodern globalisering under 1500-, 1600- och 1700-talen. Det handlar om människor och föremål, bland annat om svenska krigsbyten från 1600-tal och om den svenska koloniseringen av Sápmi.
Pedagogerna Susanna Zidén och Petter Ljunggren berättar om utvecklingsprojektet Gränslöst - en personlig upptäcktsfärd i Sveriges historia
Forskaren Charlotte Hedenstierna-Jonson berättar om sitt arbete med vikingatiden inom projektet Birka, Rus och nordiska gentes som bedrevs vid Historiska museet fram till 2014. Charlotte berättar bland annat om forskningen om "Birkaflickan" i Historiska museets vikingatidsutställning.
En berättelse från vikingatiden. Upplev en ögonvittnesskildring av den muslimske historieskrivaren Ibn Fadlan. I rollen som Ibn Fadlan - Bert Kolker.