Hoppa till innehåll
10 februari 2024

Musik på Historiska: Bästa blåsorkestern

Bästa blåsorkestern är en färgglad berättelse om en blåsorkester där alla instrument spelas av olika djur.  Föreställningen är en konsert blandat med högläsning, musik, litteratur och instrument.

Orangutanger spelar oboe, tigrar trumpet och fåglar spelar flöjt. I rimform får vi på ett roligt sätt lära oss om blåsorkesterns olika instrument och vilka djur som spelar dem. 

Tack vare Arméns musikkår och Rickard Stråle har boken Bästa blåsorkestern nu tonsatts och sidorna fått liv. Nu får publiken tillsammans uppleva fåglarnas flygande flöjtkvitter, tukanernas taktfasta trummande och taxarnas trombonträningspass!

Konsert klockan 11.30-11.50 samt 14.00-14.20.

Fri entré. Passar barn cirka 4-9 år gamla. Efter konserten finns möjlighet att testa de olika instrumenten.

Författaren Julia Groth säger ”När jag skrev boken rapporterades det om att färre och färre barn spelade blåsinstrument. Bästa blåsorkestern blev mitt försök att genom humor och färger fånga upp barn tidigt och väcka intresse för att prova på instrumenten. Det är väldigt liten chans att ett barn börjar spela fagott om de inte vet vad instrumentet heter eller ens att det finns.” Boken är utgiven 2021 av IDUS förlag.

 Så här recenserades Bästa blåsorkestern av Mia Mårtensson i BTJ-häfte nr 5, 2021:

”Författaren och illustratören Julia Groth har hittat ett suveränt sätt att presentera både djur och instrument, och få till en kul berättelse på köpet. Dessutom är den ett riktigt konstverk vad gäller både språkdräkt och illustrationer. Nästan varje illustration har nyanser i bara tre eller fyra färger, vilket ger en kul känsla av olika stämningar från bild till bild. Bästa blåsorkestern är en fullpoängare!”

Bästa blåsorkestern blev också tilldelat litteraturstöd 2021 och är därför en ”garanterat bra bok” enligt av Kulturrådet.

15 – 21 juli 2024 - Vecka 29 (35)

22 – 28 juli 2024 - Vecka 30 (35)

29 – 31 juli 2024 - Vecka 31 (16)

Se allt som händer