Hoppa till innehåll

Heliga Birgitta

Birgitta Birgersdotter eller heliga Birgitta är en av medeltidens mest kända människor.


Katoliker världen över ber fortfarande till henne och Birgittakloster finns på flera platser. Ändå levde hon under sina 40 första år ett helt vanligt liv som mamma och hustru utan att veta något om sina framtida pilgrimsresor, sina uppenbarelser och vilken betydelse dessa skulle få.

Birgitta levde i ett samhälle som både var likt men också mycket olikt vårt eget. Hennes livsöde väcker frågor till liv som kanske inte är helt lätta att förstå och besvara, men som ändå har flera beröringspunkter med det liv vi lever idag. Birgittas liv kan också läsas som en modern skildring av relationer bortom tid och rum, av svårigheterna att få ihop livets många, ofta kolliderande roller. Trots att hon rör sig i maktens mansdominerade kretsar låter hon sina erfarenheter av samliv, havandeskap, förlossningar och moderskärlek tränga in de texter hon skriver.

Redan på sin tid var Birgitta känd. Hon beskrevs som en stark kvinna som vågade tala till kungar, biskopar och påven i en värld där kvinnors vilja och laglott inte räknades. På grund av sina orädda och rättframma budskap betraktades Birgitta av många som obekväm och besvärlig. Andra tyckte att hon uttryckte det som ingen annan vågade tala om.