Hoppa till innehåll
09 oktober 2019 Kl. 18:00 – 19:00

DNA och stenålderns människor

Spåren från människorna som levde i Sverige under stenåldern innefattar bland annat gravar med skelettlämningar. Genom att analysera arvsmassan (DNA:t) från dessa människor kan vi undersöka hur de möttes, interagerade, förflyttade sig och förändrades.

Hur befolkade jägar-samlarna Skandinavien efter istiden och vad hände egentligen när de första bönderna kom till området? Detta och mycket mer behandlas i föredraget.

Med Helena Malmström, forskare inom arkeogenetik vid Uppsala universitet.

Boka plats

Programmet är kostnadsfritt.

Boka din plats till föreläsningen här.

Vi byter bokningssystem. I samband med det prövar vi nya regler för platsbokning. Under hösten 2019 är våra kostnadsfria programpunkter bokningsbara en vecka i förväg. Anledningen är att våra evenemang ofta blir fullbokade tidigt, men att mellan tio och 20 procent av platserna inte blir utnyttjade. Vi kommer att utvärdera effekterna av de nya reglerna efter hösten och justera dem om nödvändigt. Vi hoppas på förståelse för detta!

Information om inspelning

Detta evenemang kan komma att filmas och fotograferas.

Historiska museet ingår i myndigheten Statens historiska museer och vårt uppdrag är ålagt av riksdag och regering. Detta innebär att allt i verksamheten anses vara av allmänt intresse och vi har rätt att fotografera och filma mingel- och publikbilder från våra egna evenemang, samt publicera detta material. Det kan därmed komma att visas på våra hemsidor och sociala medier så som Facebook, Instagram och Youtube.

Du som besökare och publik hos oss har självklart rätt att slippa vara med på bild eller film. Vid föreläsningar kan vi så fall hänvisa dig till platser som inte kommer synas i bild. Tala med museets värd på plats så hjälper vi dig. Om du vill ställa frågor till föreläsaren och inte
vill att din röst spelas in kan värden upprepa frågan i mikrofon i stället. Du kan alltid höra av dig i efterhand med önskemål och frågor.

17 – 23 februari 2020 - Vecka 08 (13)

24 – 29 februari 2020 - Vecka 09 (14)

Se allt som händer