Här finns inspelningar av medeltida orglar och kyrkklockor, en rekonstruktion av en orgel som besökarna får prova att spela på, åtta medeltida kyrkklockor och två av världens äldsta orglar.
Utställningen är stängd till och med 1 juni 2025 på grund av att utställningen Häxor byggs upp i samma lokaler. Häxor öppnar 5 december 2024.
De två orglarna är unika. Nu presenteras de tillsammans med alla sina kvarvarande delar på ett mer lättillgängligt sätt för alla besökare, ett sätt att väcka ett intresse för denna kulturskatt.
Orglarna från år 1370 och början av 1400-talet kommer från Gotland och har kvar sin originalmålning, men är inte spelbara. De hjälper oss förstå hur de medeltida orglarna var byggda och hur det kan ha klingat i kyrkorna. I utställningen finns en nybyggd rekonstruktion där besökare kan se hur en medeltida orgel fungerade.
Åtta medeltida kyrkklockor berättar spännande historier. En del är fyllda med teckningar av sedelärande fabler, andra med skyddande runor, en tredje med ryska kyrilliska tecken – ett krigsbyte från Ryssland. Klangen från kyrkklockorna blev det tydligaste utrycket för skiftet mellan asatro och kristendomen. Kyrkklockorna, som kallades ”Guds basuner”, kunde höras en mil eller mer.
Utställningen Medeltida klanger finns på plan 1.
Levande kulturarv
Klangen av kyrkklockor är ett levande kulturarv, som hörs dagligen men som vi kanske sällan reflekterar över. Nu berättar vi hur de tillverkades, döptes, fick hjälp av böner, runor och magiska bilder för att skrämma medeltidens demoner med sin klang och kalla de troende till kyrkan.
Klockgjutarna göt ofta klockorna på kyrkbacken. De gjorde en modell av klockan i talg och vax som bakades in i lera. Leran brändes och vaxet smälte och rann ut. I den tomma formen hälldes smält brons. Nya klockor skulle provringas dag och natt i tre dygn. Om de höll och hade rätt klang tvättades klockorna med vigvatten och olja innan de döptes av biskopen.
Orgeln från Norrlanda kyrka på Gotland har mycket kvar av klaviatur och mekanik. Den är unik, trots att piporna och bälgarna saknas.
Fyra utställningar
Medeltida klanger är en av totalt fyra utställningar om medeltiden på Historiska museet. Medeltida konst visar hur olika former och stilar inom konsten i kyrkorna vuxit fram, från de östliga influenserna från det bysantinska riket och fram till renässansens framväxt under 1400- och 1500-talen.
I Medeltida liv finns bruksföremål och berättelser om människors liv i Sverige under medeltiden och Massakern vid muren handlar om det blodiga slaget om Gotland 1361 som slutade i en massaker.
Utställningen Medeltida klanger berättar om unika orglar och ”Guds basuner”, kyrkklockorna. Foto: Katarina Nimmervoll/SHM
Guldskinnsbroderier eller guldskinnstäcken var en medeltida metod att skapa konstnärliga textilier. De bevarade täckena är slitna, urblekta och delvis förstörda så museet har genomfört ett projekt där man rekonstruerar guldskinnstäcken för att visa upp hur de kunde sett ut i ursprungligt skick. Amica Sundström, antikvarie och Maria Neijman, länshemslöjdskonsulent, visar och berättar. Av UR Samtiden.
Författaren Stefan Högberg, som intresserar sig för historiens gränsöverskridande kvinnor, berättar mer om drottning Filippa, en av våra mest intressanta och okända medeltida drottningar.
Det finns många spridda och populära föreställningar om hur det magiska örtbruket sett ut i äldre tid, men hur ser egentligen de historiska spåren efter denna magi ut? Hur användes växterna och på vilka sätt ansågs de fungera magiskt? Och finns det egentligen något som kan kallas ”häxörter”? Jens Heimdahl arbetar som arkeobotaniker på Arkeologerna vid Statens historiska museer. 52 minuter.
På Historiska visar vi riktiga föremål som bär på spännande berättelser – baserade på verkliga händelser! Hör Leena Drenzel berätta om benet från Varnhem.
På Historiska visar vi riktiga föremål som bär på spännande berättelser – baserade på verkliga händelser! Hör Pia Bengtsson Melin berätta om Viklaumadonnan.