Utställningen ”Massakern vid muren” finns på plan 1.
Unika fynd
De stupade soldaterna och deras utrustning begravdes snabbt i stora massgravar efter slaget. Kvarlevorna efter de döda, rustningarna och vapnen är unika i världen genom att så mycket var bevarat när arkeologerna grävde ut platsen på 1920-talet.
I utställningen finns ringbrynjor och huvor, pansarhandskar och spikklubbor, svärd, armborst och pilspetsar. Tillsammans ger fynden och de mänskliga kvarlevorna en inblick i hur den medeltida krigsföringen gick till.
I utställningen möter du tre gotlänningar och två danska soldater. Ny kunskap om deras livsvillkor presenteras. Sjukdomar, längd, kroppsbyggnad och ålder tillhör det som går att utläsa från analyser av deras skelett. Utifrån skador och hugg på benen går det också att rekonstruera stridsteknik och vilka vapen som användes, likt i en modern brottsundersökning. Soldaternas rustningar visar för sin tid moderna men också ålderdomliga drag. De ser tunga ut att bära men var lätta att röra sig i tack vare skyddsplåtarnas rörlighet i förhållande till varandra. Det finns möjlighet att själv prova eller känna på rekonstruktioner av soldaternas utrustning.
Pansarhandske, från massgravarna i Visby. Foto: Gabriel Hildebrand
Förmögenhet i mynt
En av de harnesk som visas kan ha tillhört Bavo eller Schelto Roorda, två bröder som tillhört en adelsfamilj i nuvarande Nederländerna och vars öde är okänt. De olika sköldmärkena i brons på rustningen representerar släktens olika grenar. En läderpung med en förmögenhet i mynt hittades tillsammans med en annan soldat som sannolikt tillhört Valdemars här.
Se också den unga, rätt kraftigt byggda gotlänningen, mellan 30 och 35 år gammal. Han har troligen blivit anfallen bakifrån och fått flera hugg av både yxa och spikklubba i huvudet.
I utställningen finns tillfälle att reflektera över krig i ett historiskt perspektiv. Slaget vid ringmuren visar att våldshandlingar och krig är återkommande, destruktiva fenomen genom tiden. De påfallande välbevarade skeletten, fotografierna av massgravar, liksom vapnen som visas i utställningen är en påminnelse om grymheter som även sker i nutid. I utställningen finns delar som kan vara skrämmande för barn och känsliga personer.
Utställningen i mobilen
Texter, bilder och filmmaterial som ingår i utställningen går att se via en smart telefon, läsplatta eller dator. Materialet är i första hand utformat för de digitala pekskärmarna i utställningen, i andra hand för telefoner och läsplattor men fungerar också hjälpligt på dator. Adressen till webbapplikationen är http://massakern.historiska.se. OBS! Applikationen stödjer inte Microsoft Internet Explorer, använd en annan webbläsare, till exempel Firefox, Chrome eller Safari (för Apple-produkter).
Utställningen är producerad i samarbete med: Gotlands Museum, Uppsala universitet Campus Gotland, Malmö högskola, Lunds universitet och Karolinska Institutet.