Hoppa till innehåll

Hur var klimatet under förhistorien?

Jordens klimat har alltid varierat. Under vissa perioder har det varit tropiskt varmt, under andra har stora delar av jorden varit täckta av is. Istider avbryts av varmare perioder, som den vi befinner oss i nu.


I och med att det blev varmare så smälte isen som täckte Sverige och människor kunde börja leva här. Landskapet var från början kargt men så småningom växte lövskog upp. Temperaturen i Sverige steg långsamt och för ungefär 8000 år sedan nåddes den högsta medeltemperaturen. Då var det så varmt att det fanns pelikaner i det som nu är södra Sverige. Efter hand sjönk temperaturen igen. För cirka 3000 år sedan var det fortfarande varmare än det är idag.

det tidigaste spåren av odling i Skandinavien finns från ca. 4000 f.Kr. Människan påbörjade då en av de största omvandlingarna i historien av landskapet. bronsskära från 1700-1100 f.Kr. Foto: SHM

För 600 år sedan inträffade något som kallas för ”den lilla istiden”, när det blev kallare. Det var ofta missväxtår och haven frös till is så långt söderut som i Skåne. Kylan höll i sig fram till slutet av 1800-talet. Under 1900-talet har temperaturen ökat igen, speciellt under de senaste årtiondena. Forskare anser att den senare tidens snabba klimatförändring sker på grund av våra utsläpp.