Hoppa till innehåll

Sveriges äldsta bevarade klädesplagg

Gerumsmanteln är det äldsta bevarade klädesplagg som hittats innanför landets nuvarande gränser. Detta stora ylleplagg bär på en spännande historia med många dramatiska vändningar. Bland annat tyder mycket på att bäraren av manteln blev mördad för ungefär 2300 år sedan.


Manteln har sitt namn efter den plats där den blev funnen, Östra Gerums socken i Västergötland. Den är oval till formen och är ca 2,5 x 2 meter. Manteln är tillverkad av vävt ylle och är färgad brun av vattnet i mossen den hittades i. Den är daterad till 360-100 f Kr, en del av förromersk järnålder.

Gerumsmanteln. Inventarienummer 16719. Foto: Gabriel Hildebrand/SHM

Manteln väcker frågor

Gerumsmanteln har orsakat en del akademiska problem och tolkningar. Man har funderat över dateringar, spekulerat kring de små stickhål som finns i manteln och undrat över hur manteln hamnade i den där mossen i Östra Gerum. Manteln är fortfarande intressant för forskarna och nya projekt planeras för att ytterligare reda ut en del av alla frågor som manteln orsakar.

Bilden visar Gerumsmanteln helt utvikt i sin fulla bredd och längd. Den brunflammiga färgen beror på vattnet i mossen där manteln låg i över 2000 år. Det stora hålet till vänster på manteln blev till när Johan Fredrik Klasson, mannen som hittade manteln, grävde i mossen med sin spade.