Absolut datering
En absolut datering använder olika metoder för att mer eller mindre exakt ange ett föremåls ålder i år.
Kol-14-datering
Kol-14-metoden används för att bestämma åldern på människor, djur och växter som levt på jorden. Kol-14 skapas högt uppe i atmosfären och faller ner på jorden. Här tas det upp av växterna genom fotosyntesen.
Människor och djur får i sig kol-14 genom att äta växter. När exempelvis en björn dör, tillförs inget nytt kol-14. Halten kol-14 minskar på grund av sin radioaktivitet. På så sätt kan man räkna ut åldern på gamla ben och annat som en gång varit levande. Att mäta med kol-14 fungerar bäst på prover som är högst 30 000 år gamla. Halveringstiden är 5730 år.
Dendrokronologisk datering
Trädstam i genomskärningInnebär att man mäter bredden på trädens årsringar. En varierande bredd på ringarna skvallrar om hur klimatet var varje år under trädets livstid.
Växlingarna i klimatet skapar ett mönster som är unikt för den tid då trädet växte. På så sätt har årsringar skapat en serie som sträcker sig mer än 2000 år tillbaka i tiden.
Många svenska trädarter kan utnyttjas för datering med denna metod, bland annat ek, tall och gran, vilka är vanligast som byggnadsvirke i Sverige.
Lervarvskronologisk datering
Med hjälp av den här metoden kan man mäta den senaste inlandsisens bortsmältning. Dateringsmetoden bygger på att leror bildas i en viss bestämd takt. Lervarven kan jämföras med årsringar på ett träd och påverkas på samma sätt av klimatet.
Metodens upphovsman är den svenske geologen Gerard de Geer, och den har med stor framgång tillämpats för datering av den senaste inlandsisens avsmältning i Sverige och Finland.