Föreläsning

Smaklig spis – om medeltida mat och dryck i Skandinavien

26 november, klockan 18

Mat och dryck har alltid varit viktiga för mänskligheten. Människor äter såväl för att överleva vardagen som för att njuta eller bjuda in till fest. I samband med föredraget får du uppleva och prova ett par medeltida smaker.

Genom studier av arkeologiska fynd, medeltida receptsamlingar, tull och lagerlistor, medeltida medicinsk litteratur samt matlagningsförsök, har Daniel Serra närmat sig den medeltida matkulturen. Under föredraget får du lära dig mer om vad människor åt och hur de tänkte kring mat i Skandinavien från 1200–1500. I samband med föredraget får du också ta del av ett par medeltida smaker.

Daniel Serra är kulinarisk arkeolog och forskar på historisk matkultur. Hans forskning har bland annat resulterat i två kokböcker, En sås av ringa värde och andra medeltida recept samt An Early Meal – a Viking Age Cookbook & Culinary Odyssey.

Porträtt av Daniel Serra.
Daniel Serra är kulinarisk arkeolog och forskar på historisk matkultur. Foto: Ariel Alaniz

Praktisk information

  • Biljettpris: 350 kronor. Köp biljett på Tickster.
  • Historiska museet, Narvavägen 17, Stockholm. T-bana: Karlaplan eller Östermalmstorg.
  • Biljetten till programkvällen ger även inträde till museet och andra utställningar som du hinner upptäcka före evenemanget.

Onsdagskvällar på museet

På onsdagskvällar har museet kvällsöppet till klockan 20.00. Biljetten till evenemanget på plats ger även inträde till museet och alla utställningar som du hinner upptäcka före eller efter evenemanget.

Börja gärna kvällen med soppa och ett glas vin i Restaurang Rosengården, specialpriset på onsdagskvällar är 160 kronor (med alkoholfri dryck 120 kronor).

Ett glas vin. En rund tallrik med soppa. På sidan ligger två brödskivor.
Foto: Jens Mohr, Historiska museet/SHM
Monter 15 Kungamakt i Guldrummet.  41351 109204_HST

Håll koll på vad som händer!

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev.