Hoppa till innehåll

För barn och familj

Historiska museet är ett barnvänligt museum. Vuxna i sällskap med barn i alla åldrar är väldigt välkomna! Barn och unga till och med 18 år har alltid fri entré till museet.

Under sportlovet på Historiska kan du göra din egen häxamulett.

Gör din egen amulett

Har du önskat dig lite extra tur någon gång? Eller velat testa en trollformel som skydd mot spöken och troll? Under sportlovet kan du göra din egen amulett, baserad på både gammal och ny folktro. Välj bland örter och material med olika krafter, samla dem i en glasflaska och bär den om halsen som din egen amulett.

Passar barn från 7 år i vuxens sällskap.

Testa också dina kunskaper om häxor i vår tipspromenad.

Allt är gratis för barn. Vuxna behöver köpa entrébiljett till museet.

Se datum för att göra en egen amulett

Tudelad bild på en museipedagog som ger en digital visning i utställningarna samt på barn som sitter mot en vägg och lyssnar

Digital sportlovsworkshop: Bli en pryldetektiv

Vad kan gamla prylar berätta om forntiden? Följ med på en spännande digital workshop och upptäck historien genom olika föremål. Workshopen hålls via Zoom och passar perfekt för sportlovslediga barn, både hemma och på fritids. Det är gratis att delta!

Måndag 10 februari, 17 februari, 24 februari och 3 mars.

Anmäl dig till den digitala workshopen

Foto: Jonathan Elbaz, Historiska museet/SHM.

Att göra med barn på museet

Barnspår: Historien om Sverige

Gillade du SVT:s serie Historien om Sverige? Vi har föremålsspår för både vuxna och barn. I barnspåret letar ni pusselbitar som tillsammans bygger något alldeles fantastiskt!

Museets utbud kopplat till Historien om Sverige

Äventyrsryggsäcken

Målgrupp: Rekommenderas från sju år i vuxens sällskap
Pris: Kostnadsfritt
Tidsåtgång: Cirka 40–50 minuter

Låna en ryggsäck och ge er ut på äventyr i tid och rum i museets utställningar. Möt andra upptäcktsresande och skapa era egna minnen från museet. Med hjälp av ryggsäckens innehåll upptäcker ni spännande föremål som berättar om hur människor har rört sig i världen. Hur det var att resa förr och hur det är att resa i dag. Vilka kan resa? Varför reser människor? Vad är det bästa med att resa?

I ryggsäcken finns det också material för att skapa egna minnen från resan hos oss och för att skicka en hälsning till någon. Ryggsäcken lånas i museets informationsdisk.

Historiedetektiverna

Det finns flera gåtor att lösa i museets utställningar. Gå på egen hand med hjälp av material som ni får i entrén.

Jakten på önskestenen

Vad vet du om de urgamla runorna? Hitta run-ledtrådar i utställningen Forntider som sedan leder dig fram till en önskesten. Lätt, tar cirka 15 minuter att genomföra.

Tidsresenären

Lös de kluriga uppdragen som börjar i Forntidsrummet Arkeologens dotter. Medelsvår, tar cirka 40 minuter att genomföra.

Det ensamma lejonet – följ ett ljudspår

Följ ett spännande ljudspår genom utställningen Sveriges historia. Hjälp det ensamma Pireuslejonet som står i museets entréhall att hitta en vän. Audioguiden rekommenderas från fem år.

Lov

Under lov och helger erbjuds ofta barnvisningar och skapande verkstad. Kolla vad som är på gång den dag du planerar att besöka museet i vårt kalendarium.

Barn och vuxen går upp för trapporna vid museets entré

Praktisk information inför ditt besök

Barnvagn

Under högtider, lov och sommarsäsongen när det brukar vara fler besökare på museet ber vi dig att ställa barnvagnar utanför museets entré. Det finns möjlighet att låsa fast vagnar i en vajer ute på gården.

De flesta utställningarna är anpassade så att det går enkelt att ta sig runt med barnvagn. Av brandsäkerhetsskäl är inga barnvagnar tillåtna i utställningen Guldrummet. Om du inte vill använda barnvagnen i museet finns en barnvagnsparkering i entréhallen som alltid är bemannad av museets personal. Observera att museet inte ansvarar för parkerade barnvagnar. Ett begränsat antal sittvagnar finns att låna på museet, fråga personalen i informationsdisken.

Skötbord

Skötbord finns på handikapptoaletten i anslutning till entréhallen.

Mat och dryck

Museets restaurang Rosengården har en barnmeny bestående av pannkakor eller köttbullar. De hjälper gärna till att värma medhavda burkar.

Matsäcksrum

Museet har ett matsäcksrum en trappa ned där det går bra att äta medhavd mat och dryck. På vardagar kan det vara grupper av skolbarn som använder matsäcksrummet. Under sommaren går det bra att sitta utomhus på stora innergården.

Barn byter matvaror med varandra över ett bord med en våg.

Foto: Daniel Gustafsson, Historiska museet/SHM.

Familjeutställning

Missa inte vår upplevelsebaserad utställning Tillsammans genom tiden. Utställningen är för barn 6–9 år, som är inspirerad av SVT-serien Historien om Sverige.

Om Tillsammans genom tiden

Kvinna med hörlurar håller och tittar in i en mobiltelefon och ler

Historiekul – filmer att titta på hemifrån

Historiska museets pedagoger presenterar olika historiska teman i korta filmer i för barn i förskolan ca 3–6 år. Till varje film finns förslag på diskussionsfrågor och lekfulla uppdrag som enkelt kan göras på förskolan. Aktiviteterna är anpassade efter förskolans läroplan. Syftet är att barnen ska få uttrycka sina upplevelser och tankar genom bild, form, drama, sång, musik och dans.

Ta reda på mer om historiekul