Vårens föreläsningar och kvällsvisningar
Gör dina onsdagskvällar historiska! Vi är glada att kunna erbjuda föreläsningar och visningar på plats i museet i vår. Botanisera gärna i vårt fullspäckade program. Längst ner på sidan kan du ladda ner och skriva ut programmet.
Alla program

Föreläsningsserie: Vi kallar dom vikingar
Föreläsningsserie: Vi kallar dom vikingar
Onsdagarna 26 januari och 23 februari – klockan 18.00
Vi kallar dom vikingar och dom dyker upp i populärkultur, politik, sport och turism. Men varför är vikingarna så himla intressanta? Och vad ska vi ha dom till egentligen? Tobias Svanelid från Vetenskapsradion Historia i P1 samtalar med gäster.
26 jan: Vad vet vi egentligen om vikingar?
Tobias Svanelid samtalar med arkeolog Gunnar Andersson.
23 feb: Varför är vikingar så intressanta?
Tobias Svanelid samtalar med Anna Lihammer, arkeolog och författare, och Ted Hesselbom, chef för Sigtuna museum och författare.
Köp biljett till föreläsningen den 23 februari (Tickster.com)

Föreläsningsserie: Historier om döden
Föreläsningsserie: Historier om döden med Philip de Croy
Onsdagarna 2 och 16 mars – klockan 18.00
Sveriges enda thanatolog (dödsvetare) Philip de Croy, tar sig an Historiskas samlingar och berättelser med fokus på döden i historien och i vår egen samtid.
2 mars: Döden och demonerna
I kristna berättelser och konstverk pågår en strid mellan ljus och mörker. Ibland har djävulen beskrivits som ett monster, ibland som en ängel och ibland som en åklagare. Men vem är han, vilka är demonerna och har de något med självaste döden att göra?
16 mars: Dödens symboler
I olika länder, religioner och traditioner har döden symboliserats av allt från timglas, ben och facklor till halade flaggor, rutten frukt och vissnade blommor. I dag syns de i filmer, böcker och begravningsannonser. Men vad står de för och hur kan vi använda dem?

Museipedagog Ellen Hallgren i utställningen Sveriges historia. Foto: Jens Mohr
Kvällsvisningar: Helt historiskt!
Onsdagarna 9 och 30 mars samt 4 maj – klockan 17.30-18.30
Historiskas pedagoger och experter visar sina favoriter ur utställningarna och delar sina bästa historier: läskigt, härligt, roligt och nördigt!
9 mars: Häxor, barnamord, sedlighet och revolution
Hör om hur samhällets syn på kvinnors sexualitet har påverkat kvinnors liv i olika tider. Ellen Hallgren, arkeolog och pedagog, visar och berättar om barnamord, kvinnor i prostitution och det revolutionerande p-pillret.
30 mars: Ojämlikhet och orättvisor i Sveriges historia
Under historien har människors villkor gällande ekonomi, makt och status i samhället sett väldigt olika ut. Anna Westerberg Davidson, historiker och pedagog, visar och berättar i några av utställningen Sveriges Historias tio århundraden.
4 maj: Om Historiska museets historia
Historiska museet har en lång historia men det var först på 1940-talet som museet kunde öppna i eget hus på Narvavägen. Redan från början planerades för konstnärlig utsmyckning av lokalerna. Följ med Pia Bengtsson Melin, konsthistoriker och medeltidsexpert, på en visning av museets arkitektur och konst.

Historisk talk show med Moa Svan. Foto: SHM
Historisk talkshow med Moa Svan
Onsdagarna 23 mars, 20 april och 4 maj – klockan 18.00
Fantasi och forskning samsas om utrymmet när Moa Svan gräver i historien med hjälp av humor och kunniga gäster.
Onsdag 23 mars klockan 18.00 – Premiär!
Korsettkrig och lesbiska läkare möter 1920-talets sagor om den maskulina supersvenska vikingen i en rafflande talkshow fullspäckad med humor och kritiska historiska perspektiv. Anna Lihammer och Ted Hesselbom sticker hål på vikingaballongen och Henric Bagerius snörar åt korsetten. Komikern Therese Sandin roastar forntidens religion.
Onsdag 20 april klockan 18.00
Kvinnliga vikingakrigare möter 1700-talets pigor i en rafflande talkshow fullspäckad med humor och kritiska historiska perspektiv. När uppfanns den trendiga heterosexualiteten? Och skulle Anne Listers dagbok fått Selma Lagerlöf att rodna? Karin Hassan Jansson hittar kvinnoidentiteter i 1700-talsarkiven, Pernilla Hammargren letar febrilt i sitt lesbiska historieminne och listar historiens ballaste queers, Pia Laskar har forskat om sexuell identitet och kan förmodligen säkerställa: det fanns inga straighta vikingar och Anna Lihammer kan allt om vikingatidens härskarinnor, krigare och deras nycklar. Gäster: Karin Hassan Jansson (doktor och docent i historia), Pernilla Hammargren (komiker), Pia Laskar (doktor i idéhistoria och docent i genusvetenskap) och Anna Lihammer (doktor i historisk arkeologi).
Onsdag 4 maj klockan 18.00
Kvinnohistoria möter tatueringshistoria i en rafflande talkshow. För säkerhets skull bjuder vi också på lite Hitlerhistoria om skräckbomben som landade mitt i Småland. Ulla Manns har forskat om 1800-talets kvinnorörelse och vet hur kvinnohistoria skapas, Sara Lundin berättar om sin podcast om Hitlers skräckbomb i Bäckebo och Helena Meyer från ”Den tatuerade podden” älskar tatueringshistoria och slår hål på myterna om kvinnor och tatuering. Gäster: Ulla Manns (professor i genusvetenskap), Sara Lundin (radiojournalist och dokumentärmakare) och Helena Meyer (historiker och tatueringsentusiast).

Föreläsningsserie: Vikingar 2.0
Föreläsningsserie: Vikingar 2.0
Onsdagarna 9 mars, 6 april och 27 april, klockan 18.00
Vi dyker ner i den senaste forskningen om vikingatiden med hjälp av forskarna själva och fördjupar oss bland annat i vikingafärder, slavhandel och maktspel. Programserien är ett samarbete med projektet The Viking Phenomenon vid Uppsala universitet.
9 mars: Vikingatidens ekonomiska system
Den vikingatida ekonomin beskrivs ofta som en mer avancerad form av byteshandel där silver vägs och byts mot andra varor. Men både historiska och arkeologiska källor vittnar om ett mycket mer avancerat ekonomiskt system bakom vikingatågen, där krediter, investeringar och risktaganden ingick. Anders Ögren, professor vid Uppsala universitet, ger nya perspektiv på vikingarnas ekonomiska system. Vilka regler krävdes, hur upprätthölls avtal och vilka konsekvenser fanns om man bröt mot dessa?
6 april: Från Gotland till Sutton Hoo – Fynden från Broa i Halla
De rika gravarna från Vendel, Valsgärde och Ultuna är några av de mest kända fynden från Vendeltiden. Hjälmar och svärd som hittats i båtgravarna i Uppland tyder på att personerna tillhörde samhällets översta skikt. Mindre känt är att man i Broa i Halla på Gotland också hittat fynd som visar på spännande kopplingar till andra rika miljöer, inte minst Sutton Hoo i England. John Ljungkvist, forskare vid Uppsala universitet, berättar om fynden från Broa i Halla och den gotländska kopplingen till de anglo-saxiska furstarna i Sutton Hoo.
27 april: The Viking as Pirate
The image of the Viking as pirate is one of the oldest interpretations connected with the Scandinavian maritime raids. Today we try to see beyond such stereotypes to reach a more nuanced understanding of everyone who lived in the North back then. But nonetheless, the ‘real’ Vikings remain, those who really did bring terror and violence over several centuries of attacks and campaigns of conquest. Neil Price, professor at Uppsala University, presents new research on the Viking as pirate, with unexpected explanations for why they acted as they did.
Köp biljett på Tickster // Buy tickets on Tickster

Påskspecial
Påskspecial: Trolldomsprocessen i Torsåker
Onsdag 13 april, klockan 18.00
I Torsåker i Ångermanland skedde på 1600-talet Sveriges största trolldomsprocess då 76 personer anklagades för trolldom och 60 dömdes till döden. Camilla Stjärnvarg, historiker och pedagog på Historiska museet, visar utdrag ur förhörsprotokollet från processen och berättar om hur anklagelserna såg ut och hur de anklagade agerade under förhöret.

Museipedagog Elisabet Ryd leder dig på en historisk stadsvandring i Kvarteret Krubban.
Historisk stadsvandring i Kvarteret Krubban: Från Ladugårdsland till Östermalm
Onsdagarna 11 och 25 maj, klockan 17.30
Historiska museet ligger i historiska kvarter som genomgått stora förändringar de senaste 500 åren. Följ med Elisabet Ryd, museipedagog, på en stadsvandring runt kvarteret Krubban.
Vi tittar närmare på 1700-talets malmgård, 1800-talets regemente och 1930-talets museibyggnad. Lyssna till berättelser om de stökiga hästgardisterna, hur man botar kolera med senapsdeg, och vilka som ligger begravda under Linnégatan.
Samlingsplats: entréhallen i Historiska museet. Sista stoppet är även det i entréhallen.
Tillgänglighet: Stadsvandringen i kvarteret Krubban innehåller flera trappor och bitvis ojämnt underlag. Ha kläder efter väder och bekväma skor.
Köp biljett till den 11 maj på Tickster
Köp biljett till den 25 maj på Tickster