Hoppa till innehåll

Historisk onsdag

Gör dina onsdagskvällar historiska med spännande föreläsningar och visningar! Botanisera gärna i vårt fullspäckade program. Längst ner på sidan kan du ladda ner och skriva ut programmet.

Händer som pysslar med garn

Foto: Ola Myrin/SHM.

Slöjdkafé på Historiska

Onsdagarna 18 januari, 15 februari, 15 mars, 12 april – klockan 17.30-19.00

Ta med dig ett slöjd- eller hantverksprojekt och möt andra slöjdintresserade.

Låt dig inspireras av Historiska museet samlingar när museets textilexpert Amica Sundström visar några föremål ur magasinen. Där finns fantastiska textilier från olika tider att hämta inspiration och kunskap ifrån.

Kostnadsfritt! Drop-in.

Du kan köpa fika i restaurang Rosengården. Börja kvällen med soppa, fika och ett glas vin! Kvällens specialpris på soppa och ett glas vin är 160 kronor. Soppa och ett glas alkoholfri dryck kostar 120 kronor. Soppan är vegetarisk. Restaurangen har öppet fram till klockan 18.00.

Läs mer

Stora stenar i en cirkel

Foto: Wikimedia commons,

Föreläsningsserie: Vikingar 2.0

Onsdagarna 22 februari, 8 mars, 22 mars – klockan 18.00

Vi dyker ner i den senaste forskningen om vikingatiden med hjälp av forskarna själva. Ett samarbete med projektet The Viking Phenomenon vid Uppsala universitet.

22 februari: Vikingen i skolbänken – hur lärde sig man sig runor?

Under tiohundratalet restes tusentals runstenar runt om i Norden. Ofta står de på platser där människor färdades och redan mängden av stenar förutsätter en ganska utbredd läskunnighet. Men hur lärde man sig läsa och skriva under vikingatiden och varför ser den vikingatida runraden ut som den gör? Med runolog och docent i nordiska språk Magnus Källström, forskare vid Riksantikvarieämbetet.

Läs mer
Köp biljett på Tickster

8 mars: Lag och ting i det vikingatida samhället

Vikingatiden handlade inte bara om våld och plundring. Den tidens människor hade också ett välorganiserat system för rättsskipning och politiskt beslutsfattande: tinget. Tingsplatserna fanns utbredda över landet och där samlades både kvinnliga och manliga jordägare för att ta gemensamma beslut. Med Alexandra Sanmark, professor i medeltidsarkeologi vid Institute for Northern Studies, University of the Highlands and Islands, UK.

Läs mer
Köp biljett på Tickster

22 mars: Captivity and Enslavement during the Viking Age

Ben Raffield, associate professor at Uppsala University, will move beyond the romanticised clichés of raiding and exploration which so often govern our perspectives of Viking-Age life, in order to situate the practice of slavery against the political, social, and cultural backdrop of Scandinavian society.

På engelska.

Läs mer
Köp biljett på Tickster

Kvinna med hörlurar håller och tittar in i en mobiltelefon och ler

Foto: Jens Mohr/SHM.

Digitalt: Historia hemma hos dig

Onsdagarna 1 februari, 1 mars, 15 mars, 26 april, 3 maj – klockan 18.00. Digitalt via Zoom.

Du behöver inte komma hit, vi kommer till dig med spännande nedslag i Sveriges historia! Slå dig ned i soffan, sparka av tofflorna och njut av historia hemifrån.

1 februari, 1 mars, 26 april: Historiska höjdare!

Följ med på en digital visning om Historiska museets mest kända föremål – från stenålder till 1500-tal! Både om föremålen i sig, men även om hur de hamnade här och varför människor i olika tider blivit så fascinerade av dem.

Läs mer
Köp biljett på Tickster

15 mars: INSTÄLLT: Mer än bara bling: magiska stenar och inskrifter på medeltida och tidigmoderna ringar

Heliga namn, mystiska ramsor och magiska stenar utlovas i detta föredrag som också avslöjar hur man kommer över en alldeles egen paddosten – bra mot både pest, feber och impotens. Digital föreläsning med Pia Bengtsson Melin, 1:e antikvarie för medeltida kyrklig konst på Historiska museet.

Programpunkten är tyvärr inställd på grund av sjukdom. Vi hoppas kunna erbjuda föredraget vid ett senare tillfälle. Biljettavgiften kommer att återbetalas.

Läs mer
Köp biljett på Tickster

3 maj: Trädgårdens historia

Hur gröna var skandinavernas fingrar förr? Mer än vad man tidigare trott! Genom nya arkeologiska fynd har synen på den inhemska trädgårdshistorien förändrats under 2000-talet. Digital föreläsning med arkeobotaniker (expert på arkeologiska växtlämningar) Jens Heimdahl från Arkeologerna.

Läs mer
Köp biljett på Tickster

Två män sitter i snön och tittar på ett föremål i trä

Foto: Secretsoftheice.com

Historisk AW

Onsdagarna 25 januari, 29 mars, 19 april – olika klockslag

Välkommen till After Work med spännande föredrag och konsert! Börja gärna med soppa och ett glas vin i restaurang Rosengården. Mat och dryck säljs på plats.

25 januari: Glaciärens hemligheter

I de norska fjällen smälter glaciärisen och föremål ser dagens ljus för första gången på över tusen år. Få reda på hur en glaciärarkeolog arbetar, och häpnas över deras spektakulära fynd. Med Julian Post-Melbye, Kulturhistorisk museum/Oslo universitet. I samarbete med Kulturhistorisk museum i Oslo.

Läs mer
Köp biljett på Tickster

29 mars: Hur klädde sig människor förr?

Kläder och mode upphör aldrig att fascinera. Men vad för slags källmaterial används för att skapa sig en uppfattning om forna tiders dräkter, och hur såg kläderna egentligen ut? Med Amica Sundström och Maria Neijman, Historical Textiles. I samarbete med Svenska fornminnesföreningen.

Läs mer
Köp biljett på Tickster

19 april: Flygande valkyrior och stupade hjältar

Konsert och kostnadsfri panelsamtal.

Under 1800-talet vurmades det för vikingatiden inom operavärlden. Den här kvällen tillägnas två kvinnliga operakompositörer vars verk länge fallit i glömska: Konung Hiarne av Ingeborg Bronsart von Schellendorf samt Kong Hroars skjalde av Thekla Griebel. Ett samarbete med Den Andra Operan.

Läs mer

Köp biljett till konserten på Tickster.
Boka kostnadsfri biljett till panelsamtalet på Tickster. Eller drop-in (begränsat antal platser, först till kvarn).

Basunängel i Barockhallen. Foto: Katarina Nimmervoll/SHM.

Musik på Historiska

Titt som tätt är det konserter som fyller den pampiga Barockhallen med ljuv musik. Håll gärna utkik i kalendariet.

Priser, bokning och skriv ut programmet

Välkommen att boka plats till programaktiviteterna på Tickster. På onsdagar, när vi även har kvällsöppet, är det fri entré till museets utställningar (september–april). Om programpunkten ställs in så betalas biljettavgiften tillbaka.

Entréavgifter, öppettider och priser

Ladda ner och skriv ut programbladet.pdf

Årskort framsida och baksida

Köp ett årskort – fri entré till sju museer

Köp ett årskort för 450 kronor och gå kostnadsfritt på Historiska museet under ett år. Kortet gäller även på våra sex systermuseer! Då har du fritt inträde till alla våra permanenta och tillfälliga utställningar och kan gå hur många gånger du vill under ett år.

Om årskortet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vill du vara först med att få information om program, biljettsläpp, utställningar och annat?

Skriv upp dig.