Trattbägare, yxor och bärnsten
Historien om Sverige
Keramik har funnits under lång tid i Sverige. Den äldsta kända keramiken tillverkades av jägare och samlare i sydligaste Sverige för cirka 6500 år sedan. Under början av neolitikum, den yngre delen av stenåldern, i samband med introduktionen av jordbruk börjar människor använda keramik i södra Sverige och upp till Dalälven. Keramiken du ser här kallas för trattbägarkeramik, det är för att öppningen på kärlen ofta ser ut som just en tratt.
Ser du att keramiken har olika mönster? Under stenåldern dekorerade olika grupper av människor sina keramikkärl på olika sätt. Under vissa tider var det vanligare med många mönster på krukorna och under andra tider var de lite enklare. Mönstret kunde också bero på vad keramiken användes till. Keramik som människorna hade till vardags är ibland lite enklare dekorerad och grövre medan keramik som användes vid begravningar är finare, tunnare och har mer dekorationer. Keramikkärl kunde användas som kokkärl vid matlagning, som dryckeskärl eller till förvaring.
Du kan också se en yxa till vänster i montern. Den visar hur flintyxan satt fast i sitt handtag. Arkeologer hittar mycket sällan handtagen för de är gjorda i ben eller trä och förmultnar lätt i den svenska jorden. Men här hade vi tur! Träskaftet av björk är bevarat i en mosse som är syrefattig och därför förmultnar trä inte lika fort.
Under forntiden var bärnsten ett eftertraktat och värdefullt material, ofta gjordes smycken och pärlor av bärnsten. Under stenåldern hade bärnstenspärlorna många olika former och vanligast är miniatyrer av yxor och klubbor. Bärnstenen du ser här är röd men bärnsten kan ha många olika nyanser. Bärnsten är från början kåda från gran eller tall som har stelnat under miljontals år.
Stora fyndigheter av bärnsten finns i södra Östersjöområdet och västra Jylland, I Sverige finns bärnsten naturligt främst längs Skånes kust. Att hitta så stora bärnstensbitar som du ser i montern är däremot ovanligt. Föremål av bärnsten har hittats i betydligt fler delar av landet än bara i Skåne. Bärnsten har alltså varit en viktig del i stenålderns utbytesnätverk.
Pärlorna och hängena du ser här hittades i ett depåfynd, det betyder att de kan vara ett offer, att någon person i historien kan ha lagt ned dem i till exempel en sjö för att förslagsvis offra till högre makter.
Du kan se föremålen i avsnitt 1 av Historien om Sverige på SVT play.