Hoppa till innehåll

Museet är öppet

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer med anledning av covid-19.

Nära historien men på avstånd

Vi har ett stort hus med ett flertal fantastiska utställningar och två vackra innergårdar. Här kan du komma nära historien samtidigt som du håller avstånd till andra besökare. Ta gärna sällskap av berättelserna i våra audioguider som du kan lyssna på med din egen mobil.

Välkommen att botanisera bland 10 000 år av historiska händelser och föremål!

Rosengården – en oas mitt i stan

Ät och drick något gott i museets restaurang Rosengården som också har en trivsam uteservering på en av våra lummiga innergårdar. Från och med 1 september är restaurangen öppen tisdag–söndag kl. 11.00–15.00.

Restaurangen serverar dagens lunch tisdag–fredag kl. 11.30–14.00. Se kalendariet för aktuell meny. Dessutom smörgåsar, sallader, pajer med mera. Även konditorivaror. Kylda och varma drycker. Särskild mat till barnen.

Aktiviteter för alla åldrar

På vår andra stora gröna innergård finns det plats för dig som vill äta egen matsäck eller sitta ner en stund. Se hur tillväxten är i museets örtagård och prova önskelabyrinten. Låna ett kvarnspel i informationsdisken eller spå er i runor. På innergården finns också ett forntidsquiz där du kan testa dina kunskaper eller utmana någon i ditt sällskap.

För barn och familj

Välkommen till vårt nyöppnade forntidsrum med bilder och rekvisita från UR:s populära TV-serie Arkeologens dotter. Här får ni se nornornas halsband, professorns hjälm och andra spännande saker från serien. Passa också på att lösa spåret Tidsresenären som tar er med på en klurig tipspromenad genom forntiden på Historiska museet.

Det finns flera gåtor att lösa i museets utställningar. Gå på egen hand med hjälp av en folder som ni får i entrén.

Aktuellt på museet i höst.

Hjälp att hålla avstånd i museet

Det kommer att finnas avståndsmarkeringar och riktningsvisare på olika platser i museet och vi begränsar antalet besökare i olika utställningar och lokaler. Vi har också extra personal som rör sig runt i museet för att påminna om att hålla avstånd. I matsäcksrum, restaurang och på innergårdarna har vi anpassat möbleringen. I museibutik och informationsdisk finns plexiglas mellan besökare och personal.

Ökad städfrekvens

Vi kommer att städa extra på utsatta ytor, såsom handtag och räcken. Handsprit finns på olika platser i museet. Vi ser givetvis till att du som besökare alltid har tillgång till tvål och vatten på våra toaletter.

Endast kontantlösa betalningar

Vi kommer inte att ta emot kontanter på museet.

Digitalt utbud

För dig som inte kan besöka museet har vi ett stort digitalt utbud. Ta del av Historiska museets fantastiska föremål, spännande historier och intressanta föreläsningar på egen hand, oavsett var du befinner dig.

Utforska museets digitala utbud