Hoppa till innehåll

Inställt: Höstlovskul på Historiska

Gillar du kluriga utmaningar? Eller vill du besöka en skattkammare med urgamla, mystiska föremål? Då ska du hänga med oss under höstlovet!

27 oktober 2020 Eventet pågår: 27 – 29 oktober 2020

Inställt: Höstlov på Historiska

Gillar du kluriga utmaningar? Eller vill du besöka en skattkammare med urgamla, mystiska föremål? Då ska du hänga med oss under höstlovet!

Utforska och klura

Äkta guldskatter som har grävts upp ur marken, stora stenar med spännande meddelanden och Sveriges äldsta brädspel är några av de saker som du kan inspireras av i våra utställningar.

Till flera av utställningarna finns spår med kluriga gåtor. Hämta din folder i entrén. Där hittar du också spåret Tidsresenären som tar dig genom en resa i forntiden.

Lyssna och titta

Bland det första du ser när du kommer till oss är den stora statyn Pireuslejonet. En staty som känner sig väldigt ensam och längtar efter en vän. Kan du hjälpa till?

I spåret Det ensamma lejonet kommer olika museiföremål till liv och berättar sina historier. Tillsammans kan ni kanske hitta en vän till lejonet och på vägen får du höra spännande historier från hela Sverige. Från fem år, kostnad 30 kr.

Spela och lek

Hnefatafl och Kvarn är brädspel som var populära under vikingatiden. Bräden och spelpjäser har hittats i tusen år gamla gravar. I de urgamla, nordiska sagorna nämns tafl-spel. Tafl är fornnordiska och betyder just spelbräde. Troligen importerade vikingarna idéerna till spelen från det mäktiga romarriket. Låna spel i informationsdisken.

Spå dig i runor. Runor är skrivtecken som började användas under järnåldern i Norden. Runorna användes också för att se in i framtiden och till besvärjelser. Låna ett spå-kit i informationsdisken och låt runorna vägleda dig.

Lek loss på gården. När man har klurat mycket så kan det vara skönt med en nypa frisk luft. På museet finns det en stor, vacker gård med sandlåda och labyrint att leka i. Har ni med er matsäck så kan vi rekommendera en picknick där. Men glöm inte varma kläder…

Kommer du med en fritidsgrupp? Det här gäller tills vidare.

Kan du inte komma till oss just nu? Besök museet från soffan!

Verksamheten och utbudet är anpassade till Folkhälsomyndighetens rekommendationer med anledning av covid-19 för att ditt besök ska bli säkert.

12 – 18 april 2021 - Vecka 15 (11)

19 – 25 april 2021 - Vecka 16 (7)

Se allt som händer