Hoppa till innehåll
21 juni 2020 Kl. 10:00 – 17:00
Eventet pågår: 21 juni – 31 augusti 2020

Museisommar för stora och små

Historiska är öppet med ordinarie sommartider, kl. 10–17 varje dag. Verksamheten och utbudet är anpassade till Folkhälsomyndighetens rekommendationer med anledning av covid-19 för att ditt besök ska bli säkert.

Upptäck till exempel vår nyhet ”Forntidsrummet – Arkeologens dotter”, en lekfull plats med material från TV-serien Arkeologens dotter.

Kommer du med en fritidsgrupp? Det här gäller under sommaren 2020.

Att göra utomhus

Tävla i ett sommarquiz

Vad vet du om forntiden? Testa dina kunskaper och utmana varandra.

Spela Hnefatafl och Kvarn

Brädspelen som verkar ha varit populära under järnåldern. Bräden och spelpjäser har hittats i tusen år gamla gravar. I de nordiska sagorna nämns även tafl-spel, tafl är fornnordiska för spelbräde och inspirationen tros ha kommit från liknande romerska spel. Låna spel i informationsdisken.

Spå dig i runor

Runor är skrivtecken som började användas under järnåldern i Norden. Runorna användes också för att se in i framtiden och till besvärjelser. Låna ett spå-kit i informationsdisken och låt runorna vägleda dig.

Se hur det växer i örtagården

Här hittar du några av de kryddor och grönsaker som odlades i Skandinavien under vikingatid. Örter som kan ha använts både i maten och som medicin. Känn och dofta!

Att göra inomhus

Spana in museets nya forntidsrum

Välkommen till vårt nyöppnade forntidsrum med bilder och rekvisita från UR:s populära TV-serie Arkeologens dotter. Nornornas halsband, professorns hjälm och andra spännande saker från serien.

Passa också på att lösa spåret Tidsresenären som tar er med på en klurig tipspromenad genom forntiden på Historiska museet.

Det ensamma lejonet

Följ ett spännande ljudspår genom utställningen Sveriges historia. Hjälp det ensamma Pireuslejonet som står i museets entréhall att hitta en vän. Spåret är skapat med AR (Augmented Reality) och du samlar ledtrådar genom att skanna olika föremål som berättar sin historia. Audioguide från fem år, kostnad 30 kr.

Historiedetektiverna

Det finns flera gåtor att lösa i museets utställningar. Gå på egen hand med hjälp av en folder som ni får i entrén:

Lös drakens gåta

Är det en drake som ruvar på skatterna i Guldrummet? Titta läs och klura för att hitta bokstäverna som är gåtans lösning.

Jakten på Önskestenen

Vad vet du om de urgamla runorna? Hitta ledtrådar i utställningen Forntider som leder fram till en önskesten.

Restaurang Rosengården – en oas mitt i stan

Ät och drick något gott i museets restaurang Rosengården som också har en trivsam uteservering på en av våra lummiga innergårdar.

Anpassning av museets verksamhet och utbud enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det här gäller från den 15 juni och tills vidare!

06 – 12 december 2021 - Vecka 49 (15)

13 – 19 december 2021 - Vecka 50 (10)

20 – 26 december 2021 - Vecka 51 (7)

Se allt som händer