Hoppa till innehåll
28 augusti 2019 Kl. 18:00 – 19:00

Korsettkriget

I boken Korsettkriget skildrar Henric Bagerius en kvinnlig frigörelsekamp som är okänd för många och som ger oss nya perspektiv på den svenska kvinnorörelsen, på modeslaveri och på relationen kvinna, kropp och kläder.

Vintern 1885 förklarar en grupp kvinnor i Stockholm krig mot korsetten som påstods skada kroppen, försvaga intelligensen och hindra kvinnor att delta i samhällslivet. Korsetten blev en symbol för tidens modeslaveri, och deras krigsförklaring ledde till att en dräktreformrörelse uppstod som hävdade kvinnors rätt att klä sig mer praktiskt och hälsosamt.

Vilka var de kvinnor som engagerade sig i dräktreformen? Vilka plagg lanserade de som alternativ? Vilka argument använde de för att skapa opinion?

Med historikern och författaren Henric Bagerius och komiker Moa Svan. I samarbete med Natur & Kultur förlag.

Onsdagskväll med extra öppet

Observera att museets utställningar och restaurang är stängda denna onsdagskväll. Öppet enbart för dig med biljett till programmet.

Boka plats

Boka din plats till föreläsningen här.

Begränsat antal platser. Programmet är kostnadsfritt.

Vi byter bokningssystem. I samband med det prövar vi nya regler för platsbokning. Under hösten 2019 är våra kostnadsfria programpunkter bokningsbara en vecka i förväg. Anledningen är att våra evenemang ofta blir fullbokade tidigt, men att mellan tio och 20 procent av platserna inte blir utnyttjade. Vi kommer att utvärdera effekterna av de nya reglerna efter hösten och justera dem om nödvändigt. Vi hoppas på förståelse för detta!

10 – 16 augusti 2020 - Vecka 33 (21)

17 – 23 augusti 2020 - Vecka 34 (14)

24 – 30 augusti 2020 - Vecka 35 (14)

Se allt som händer