Hoppa till innehåll
19 mars 2019 Kl. 18:30 – 21:00

En svensk tiger – en dokumentärfilm

Birgitta von Otter, svensk journalist och författare, måste ta reda på sanningen om sin pappa, ambassadsekreterare Göran von Otter. Pappan var en av de första i världen utanför Tyskland att få kunskap om Förintelsen. På ett överfullt tåg mitt under andra världskriget berättar SS-officer Kurt Gerstein sin fasansfulla historia. Detta möte kom att plåga Göran von Otter under hela livet, även om han sällan pratade om det.

Filmen följer Birgittas sökande efter förståelse och förlåtelse för det som varit. Birgitta inser att hon måste besöka SS-officeren Kurt Gersteins dotter, Adelheid von Platen. Hemma hos Adelheid ser Birgitta att hennes pappas tystnad orsakat smärta för familjen Gerstein. De bägge kvinnorna är sammankopplade genom detta slumpmässiga möte – och genom deras fäders olika roll i Förintelsen. Mötet mellan männen fortsätter 70 år senare att ha konsekvenser för döttrarnas liv.

”En svensk tiger” blir därför en unik historia om Förintelsen berättad genom två kvinnor och deras respektive förhållande till sina fäder. Två familjer som på något sätt representerar sitt land. Den ena dysfunktionell och med ett öppet sår – och den andre med en tystnadskultur som fortfarande bedövar. En emotionellt stark film om skuld. En film om Sverige och skulden från andra världskriget.

En svensk tiger – en dokumentärfilm, regi Carl Svensson, 93 minuter.

Efterföljande samtal om Sverige, Förintelsen och tystnadskulturen. Medverkande: Arne Ruth, författare & journalist, Jan Scherman, journalist & debattör, Carl Svensson filmens regissör. Moderator: Svante Weyler, förläggare, publicist och ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism.

Evenemanget är kostnadsfritt. Begränsat antal platser. Boka din plats här!

OBS! Insläpp från kl. 17.00 med möjlighet att se utställningen Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen.

En del av projektet Speaking Memories, i samarbete med Judisk kultur i Sverige.

20 – 26 maj 2019 - Vecka 21 (16)

Se allt som händer