Hoppa till innehåll
15 mars 2019 Kl. 15:00 – 16:00

Med skelett i garderoben

Är sydstatsgeneralen Robert E. Lee en hjälte trots att han som överbefälhavare ansvarade för hundratusentals nordstatares död, med syfte att bevara slaveriet och att dela USA? Hur förhåller vi oss till Zarah Leanders artisteri med tanke på hennes aktiva roll i Nazityskland? Kan vi lyssna på Richard Wagner trots hans aggressiva antisemitism, och nazisternas bruk av hans arv? Är Heidenstam verkligen en ”nationalförfattare”?

Sådana frågor ställs många museer inför. Museer är inte bara minnesinstitutioner, de är också ”glömskeinstitutioner”.

Stefan Bohman, tidigare chef för bland annat Musikmuseet och Strindbergsmuseet, är huvudförfattare till boken Skelett i garderoben, medskribent är den brasilianska forskaren Ana Luiza Rocha do Valle. De kartlägger hur museer handskas med kanoniserade personer som har skelett i garderoben. Vilka perspektiv anlägger museerna? Vilka har makten att bestämma hur personerna ska tolkas?

I samarbete med Carlsson förlag.

Programmet är kostnadsfritt. Boka din plats till föreläsningen här.

20 – 26 maj 2019 - Vecka 21 (16)

Se allt som händer