Hoppa till innehåll
31 oktober 2018 Kl. 19:00 – 19:45

Gastar, mylingar…

Tron på ett liv efter döden finns över hela världen. Men det finns också en skräck för att de döda ska ”gå igen” och sprida oro hos de levande. Tommy Kuusela från Institutet för språk och folkminnen berättar om folkliga föreställningar genom tiderna. OBS! Fullbokat!

Enligt gammal folktro fanns det ingen anledning att frukta dem som levt ett fridfullt liv. Värre var det med dem som inte dött en naturlig död, sådana som ryckts bort plötsligt eller våldsamt. De kunde återvända och sprida skräck. Den som kom i kontakt med en sådan kunde bli ”gastkramad”. För att förhindra detta och skydda sig mot de döda fanns olika medel.

Tommy Kuusela, vid Institutet för språk och folkminnen, talar om föreställningar om gengångare med utgångspunkt i berättelser och ljudinspelningar i våra folkminnesarkiv. Han tar också upp äldre vikingatida föreställningar om dödsväsen och jämför med gengångare i populärkulturen, där till exempel zombien i dag är en omåttligt populär figur.

Rekommenderas från 13 år.

OBS! Evenemanget fullbokat.

20 – 26 maj 2019 - Vecka 21 (16)

Se allt som händer