Hoppa till innehåll
17 oktober 2018 Kl. 18:00 – 20:00

Hungeråren som formade Sverige

I boken Svälten berättar författaren Magnus Västerbro om den senaste svåra hungersnöden i Sveriges historia, åren 1867–69.

Först kom kylan. Sedan värmen och torkan. Två år i rad slog skörden fel. Folk dog. Till en början barn och åldringar. Därefter även de starka. Det tredje året var alla visthusbodar tömda. I Stockholm anklagades de svältande för att själva ha orsakat sin nöd.

Missväxten under åren 1867–69 är en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia, och dess effekter förstärktes av politiska felbeslut och misstag. Hungersnöden bidrog till stora sociala spänningar och blev startskottet för massemigrationen, främst till Nordamerika. Genom enskilda människors livsöden berättar Magnus Västerbro en skakande historia om ett avlägset Sverige, men samtidigt ett som var här alldeles nyss.

Bokförsäljning och signering efter föredraget. I samarbete med Albert Bonniers förlag.

Evenemanget är kostnadsfritt. Boka din plats här.

Magnus Västerbro. Foto: Johanna Hanno

Magnus Västerbro. Foto: Johanna Hanno

24 – 30 juni 2019 - Vecka 26 (19)

Se allt som händer