Hoppa till innehåll
28 mars 2018 Kl. 17:00 – 20:00

En kväll om häxor och magi

Häxan är aktuell. I populärkulturen såväl som i årstiden. Vi bjuder på en helkväll med häxor och magi i fokus, för att du ska komma i rätt stämning inför påsk. Gör ett besök i häxans tid!

Häxans väsen och magins historia

Kl. 17.00 visning
Hermione Granger, Madame Mim, Sabrina och Jordskott. Än i våra dagar dröjer sig häxorna kvar i såväl böcker som film. Men vad är egentligen en ”häxa”? Fanns de på vikingatiden, varför brann bålen på 1600-talet och hur ser spåren av nattsvart magi ut genom vår historia? Häng med mythistorikern Philip De Croy på en specialvisning i häxornas fotspår och tid. Begränsat antal platser. Hämta biljett i entrékassan (tidigast samma dag).

Magiskt örtbruk från järnålder till medeltid

Kl. 18.00, föredrag
Det finns många spridda och populära föreställningar om hur det magiska örtbruket sett ut i äldre tid, men hur ser egentligen de historiska spåren efter denna magi ut? Hur användes växterna och på vilka sätt ansågs de fungera magiskt? Och finns det egentligen något som kan kallas ”häxörter”? Jens Heimdahl arbetar som arkeobotaniker på Arkeologerna vid Statens historiska museer. Boka din plats till föredraget här.

Häxans väsen och magins historia

Kl. 19.00, visning
Hermione Granger, Madame Mim, Sabrina och Jordskott. Än i våra dagar dröjer sig häxorna kvar i såväl böcker som film. Men vad är egentligen en ”häxa”? Fanns de på vikingatiden, varför brann bålen på 1600-talet och hur ser spåren av nattsvart magi ut genom vår historia? Häng med mythistorikern Philip De Croy på en specialvisning i häxornas fotspår och tid. Begränsat antal platser. Hämta biljett i entrékassan (tidigast samma dag).

Se allt som händer