Hoppa till innehåll
02 maj 2017 Kl. 15:00 – 18:00

Boksläpp: 100% kamp – Mänskliga rättigheter och kulturarv

100% kamp – Mänskliga rättigheter och kulturarv är en antologi där tolv forskare och aktivister berättar om rättighetskamper och rättighetskonflikter i Sapmi, Sverige och Polen; kamper som författarna är en del av själva, eller som de ägnat sig åt genom forskning.

Boken tar upp kamper för samers, dövas, och transpersoners rättigheter, hbtq-kamp och funktionsrätt. Här skildras också hur nationalism kan fungera destruktivt och inskränkande för människors rättigheter. Författarna visar både möjligheter och utmaningar, synliggör brister på rättigheter, samt ger praktiska förslag till vägar framåt. Bokens syfte är att ge ökad kunskap om olika rättighetskamper och att inspirera till fler samtal om vår tids rättighetskamper.

Kl. 15.00–15.15: Tf museichef Sophie Nyman inleder. Introduktion av Mikael Eivergård och Anna Furumark, bokens redaktörer.

Kl. 15.15–17.00: Författarna läser ur sina texter

  • Tove Fahlgren: Vägra vara svensk
  • Ulrika Westerlund: Minnen
  • Hanna Sejlitz: Det tredje museet, När vi berättar vår dövhistoria
  • Christine Bylund: Vem får lön för mödan, Funktionsfullkomlighetens fördelar
  • Jonas Franksson: Befrielse kamp och förtryck i den svenska välfärdsstaten
  • Marian Bergroth: Att skriva om sin historia som samhällsbarn
  • Aleksa Lundberg: Dags att berätta transpersoners historia

Diskussion om rättigheter, kamp och kulturarv med Katty Hauptman, Aleksa Lundberg, Marian Bergroth, Pia Laskar, Christine Bylund, Ingrid Martins Holmberg, Jonas Franksson, Hanna Seijlitz, Patrik Nordell, Ulrika Westerlund, Mikael Eivergård och Anna Furumark.

Kl. 17.00–18.00: Mingel och förfriskningar

Teckenspråkstolkas, rullstolsplatser finns. Böcker kommer att finnas till försäljning till specialpris under eftermiddagen.

Evenemanget är kostnadsfritt, boka plats här.

Boken 100% kamp – Mänskliga rättigheter och kulturarv är en del av projektet Heterogena kulturarv som stöds av Postkodlotteriets Kulturstiftelse, Statens Kulturråd, Riksantikvarieämbetet samt Region Skåne.

Arrangörer: Statens historiska museer, Västmanlands läns museum och Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek

Se allt som händer