Hoppa till innehåll

Historisk onsdag

Gör dina onsdagskvällar historiska! I höstens program hittar du föredrag, expertmöten, samtal och historiskt häng. Ta med dig vännerna och börja kvällen med soppa och ett glas vin i Restaurang Rosengården.

Kvällens specialpris för soppa och ett glas vin är 160 kronor (med alkoholfri dryck 120 kronor).

Biljetten till evenemanget ger dig fri entré till alla utställningar på Historiska museet. Passa på att ta en tur i museet och upptäck Vikingarnas värld, Guldrummet, Medeltida konst och många fler utställningar.

Om det bara är så att du vill se utställningarna och inte delta i ett evenemang, erbjuder vi på onsdagskvällar halva priset på entréavgiften (mellan klockan 17 – 20).

Öppettider och priser

Bokomslag och porträttfoto av författaren

Författarsamtal: Människooffer på vikingatiden

Onsdag 6 september klockan 18.00 – 19.00

Offrade nordborna människor? Den frågan har länge debatterats. I den nya boken Vikingatidens människooffer presenterar Klas Wikström af Edholm en föreställningsvärld djupt präglad av människooffrande. Kanske var vikingarnas tid precis så blodbesudlad som man föreställt sig den? Författarsamtal med Klas Wikström af Edholm och förläggare Anders Bergman.

Läs mer och köp biljett på Tickster

En delad bild där ena sidan är ett porträtt på två personer i kostym och andra sidan är ett bokomslag.

Bild: Historisk Media.

Bokrelease: Vikingatider av Anna Lihammer och Ted Hesselbom

Onsdag 13 september klockan 18.00 – 19.30

Varmt välkommen till en bokrelease med Anna Lihammer och Ted Hesselbom. Hör författarna berätta utifrån sin nya bok som du också kan köpa till specialpris och få signerad. Förlaget bjuder på dryck och tilltugg.

I samarbete med Historiska Media.

Boka biljett via Tickster

Foto: Ola Myrin, Historiska museet/SHM.

Hantverkskvällar på Historiska

Onsdagar 13 september, 11 oktober klockan 17.3019.30

Få en exklusiv inblick i museets samlingar och möt andra slöjd- och hantverksintresserade. Museets expert väljer ut och visar föremål som använts till hantverk och slöjd. Ta gärna med dig ett eget slöjdprojekt!

Hantverkskvällarna ingår i entréavgiften. Drop-in, ingen förbokning.

Läs mer

Två personer poserar med poddens titel i mitten. Det finns även små föremål en torshammare, en svärd och en människofigur.

Foto: Jens Mohr, Historiska museet/SHM.

Podden Oglömt live på Historiska

Onsdag 20 september klockan 18.00 – 19.30

En lättsam kväll med podden Oglömt om hur vi skapar och använder historia. I kvällens avsnitt diskuterar inbjudna forskare vår egen digitala tillvaro, det manliga uppfinnargeniet och hur idéer om kön och normer i nutiden påverkar hur vi ser på dåtiden. Programledare: Li Kolker, arkeolog och museipedagog på Historiska museet. Moa Svan, komiker, historiker och medieproducent på Södertörns högskola.

Läs mer och köp biljett på Tickster

Vikigatida kvinnodräkt med spännbucklor och pärlor

Foto: Katarina Nimmervoll, Historiska museet/SHM.

Föreläsning: Inte utan en tråd – vikingatida textil

Onsdag 4 oktober klockan 18.00 – 19.00

Under vikingatiden var textilhantverket välutvecklat och tyger och kläder var viktiga handelsvaror. I föreläsningen diskuteras vilka textilier och kläder nordborna behövde, vilka resurser de hade för att skapa dem och hur hantverket organiserades. Med Eva Andersson Strand, arkeolog och chef för Centre for Textile Research vid Saxo-institutet, Köpenhamns universitet, Danmark.

Läs mer och köp biljett på Tickster

En svartkonstbok med rök runt om

Foto: Helena Bonnevier, Historiska museet/SHM.

Podden När man talar om trollen live på Historiska

Onsdag 1 november klockan 18.00 – 19.00

En kväll om magiska föremål och folktro med personerna bakom den kända podden När man talar om trollen. Kvällens avsnitt utgår från museets föremål. Där finns runbleck med besvärjelser, altarskåp med kraftformler och en äkta svartkonstbok. Med Tommy Kuusela, doktor i religionshistoria och Lars Wahlström, fotograf, som tillsammans gör podd om mytologi, folktro, väsen och traditioner.

Läs mer och köp biljett på Tickster

Metallföremål i form an en människa som bär på vapen

Foto: Ola Myrin, Historiska museet/SHM.

Föreläsning: The ‘great heathen army’ in England

Onsdag 8 november klockan 18.00 – 19.00

Mellan år 865 och 879 drog en stor vikingastyrka fram i det nuvarande England. De erövrade och slog sig ner i tre av de fyra stora anglosaxiska kungadömena, och närmade sig det fjärde. Berättelsen om detta är en viktig del i den etablerade historien om vikingarnas erövringar och om Englands enande. Men ny forskning tyder på att denna berättelse måste omprövas. Med Dr Gareth Williams, curator vid British Museum.

OBS! Den här föreläsningen hålls på engelska.

Läs mer och köp biljett på Tickster

En skål med hål och sprickor

Foto: Pelle Bergström

Historien om Sverige: Döden på stenåldern

Onsdag 15 november klockan 18.00 – 19.00

I SVT:s serie Historien om Sverige visas smycken av bärnsten, pärlor av djurtänder och vackra krukor som ingick vid stenåldersbegravningar. I det här föredraget får du möta stenåldersexperten som berättar om de ritualer som hörde till när människor begravdes för tusentals år sedan. Med Elin Fornander, arkeolog och enhetschef på enheten för forskning och utveckling, Statens historiska museer.

Läs mer och köp biljett på Tickster

En målning med en grupp människor och kameler samt kartstreck

Foto: Wikimedia Commons.

Historien om Sverige: Vikingatidens sidenvägar

Onsdag 29 november klockan 18.00 – 19.00

De vikingatida skandinavernas kontakter med Centralasien har lämnat många spår i det arkeologiska materialet. I jorden i dagens Skandinavien hittas till exempel rester av ett östligt bågskytte och sköra lämningar av en värld av siden. Hör vikingatidsexperten berätta mer om dåtidens långt sträckta handelsvägar. Med Docent Charlotte Hedenstierna-Jonson, forskare vid Statens historiska museer och Uppsala universitet.

Läs mer och köp biljett på Tickster

Träskulpturer med medeltida helgon

Foto: Katarina Nimmervoll, Historiska museet/SHM.

Historien om Sverige: Helgonhistorier från medeltiden

Onsdag 13 december klockan 18.00 – 19.00

I SVT:s serie Historien om Sverige visas hur kungar blev helgon efter sin död och hur riddarklassen gärna favoriserade vissa helgon, som heliga Birgitta, själv av frälsesläkt. I den här visningen får du möta medeltidsexperten som visar medeltida skulptur och berättar några av de bästa (och hemskaste) helgonlegenderna. Med antikvarie Pia Bengtsson Melin från Statens historiska museer.

Läs mer och köp biljett på Tickster

Glänsande guld- och bronsföremål på svart bakgrund

Foto: Pelle Bergström

Historien om Sverige: Hågahögens hemligheter

Onsdag 22 november klockan 18.00 – 19.00 (digitalt föredrag via Zoom)

I SVT:s serie Historien om Sverige visades fantastiska skatter från konungagraven Hågahögen från bronsåldern. Skatterna finns att beskåda i Guldrummet på Historiska museet. Hör bronsåldersexperten berätta mer om kungen i graven och tiden han levde i. Med antikvarie Thomas Eriksson från Statens historiska museer.

Läs mer och köp biljett på Tickster

Digital rendering av ett människohuvud

Foto: Oscar Nilsson, Historiska museet/SHM.

Historien om Sverige: Skelett, hälsa och sjukdomar

Onsdag 6 december klockan 18.00 – 19.00 (digitalt föredrag via Zoom)

I SVT:s serie Historien om Sverige visas kranier från människor som överlevt skalloperationer och skelettdelar med spår av såväl karies som våld, alltihop ur Historiska museets samlingar. Hör benexperten berätta om skador, sjukdomar och krämpor för tusentals år sedan. Dessutom berättas om den så kallade Granhammarsmannens liv och dramatiska öde. Med Elin Ahlin Sundman, antikvarie och osteolog från Statens historiska museer.

Läs mer och köp biljett på Tickster

En ängel hänger från ett målat tak.

Foto: Katarina Nimmervoll, Historiska museet/SHM.

Musik på Historiska

Barockhallen på Historiska har den bästa akustiken i stan. Vi bjuder på musik i fantastisk miljö – bland barockänglar, bemålade tak och urgamla orglar. Flera konserter läggs upp i kalendariet under hösten så håll utkik där!

Fyra personer står på rad i vinterkläder

1 sekund bara

23 och 24 september klockan 13.00 – 14.00

En föreställning i musik, sång och text, fritt efter Henry Bronetts diktsamling med samma namn.

Läs mer och boka biljett på Tickster

Musiker gör teatraliska rörelser på scen

Foto: Romeo & Julia kören

Romeo & Julia Kören firar Gustav Vasa 500 år

Onsdag 18 oktober klockan 19.00 och lördag 28 oktober klockan 16.00

När Gustav Vasa valdes till Sveriges kung, år 1523, sprudlade södra Europas kulturliv. Romeo & Julia Kören bjuder i denna konsert på sånger av den tidens största artister, som Josquin des Prez, Clement Janequin och Juan del Encina. Välkommen att lyssna på toner och historier som kan ha hörts i hovet under Vasas tid.

Köp biljett till den 18 oktober på Tickster
Köp biljett till den 28 oktober på Tickster

Foto: Ola Myrin, Historiska museet/SHM.

Helgvisningar i Vikingarnas värld

Lördagar och söndagar 2 september –22 oktober klockan 13.00 – 13.30

Vikingar upphör aldrig att fascinera. Följ med på en upptäcktsresa i utställningen Vikingarnas värld med fokus på magi, gudar och myter. Möt vikingatidens människor genom unika föremål som berättar om offerritualer, spåkvinnors makt, magiska runor och gudadyrkan. Ingår i entréavgiften, biljett hämtas samma dag i entrékassan.

Om visningarna