Hoppa till innehåll

Stenålder

Byt till lättläst

För 14 000 år sedan var Skandinavien täckt av tjock is. Det var kallt och inga människor levde här. Men klimatet förändrades. Det blev varmare och sakta började istäcket smälta bort. Ett nytt landskap tog form. Man tror att det såg ut som våra fjälltrakter.


Älg, vildhäst och stora hjordar av ren vandrade norrut från kontinenten, mot nya betesmarker där det förr bara funnits snö och is. Efter renarna följde så småningom de människor som levde av att jaga djuren. De var varken apmänniskor eller neanderthalare, utan homo sapiens sapiens, precis som vi. De äldsta fynden av mänsklig aktivitet som påträffats i Sverige är cirka 14 000 år gamla. Det är pilspetsar och andra redskap från ett jaktläger i Skåne.

Med hjälp av sådana fynd försöker arkeologer förstå hur de tidiga skandinaverna levde. De flesta föremål som finns kvar från den tiden är av sten, därför kallas perioden för stenåldern. Det betyder inte alls att alla föremål som tillverkades var av sten. De flesta redskap gjordes av trä, ben och horn, men de materialen finns oftast inte bevarade.