Hoppa till innehåll

Släktskap i sten

Var har stenåldersmänniskorna hämtat skiffern ifrån? Skiffer finns på flera platser i norr, till exempel i Dalarna, Härjedalen och Gävleområdet, men den finns även på många platser i södra och mellersta Sverige, till exempel i trakten av Grythyttan i Västmanland.


Mineralsammansättningen i olika skiffrar skiljer sig åt. Genom att analysera mineralsammansättningen av skiffern i pilspetsen, kan man identifiera skifferns ursprung. Då får man en uppfattning om stenåldersmänniskornas kontaktnät. Just denna pilspets har inte analyserats. Andra sörmländska och uppländska pilspetsar från samma tid är gjorda av skiffer som kanske kommer från Dalarna, Gävletrakten eller Härjedalen. Människorna här använde i alla fall inte skiffern från området kring Grytthyttan.

Oväntade kontaktnät

Kan det vara så att människornas kontakter under denna delen av stenåldern sträckte sig snarare norrut än västerut? Bytte man kanske varor med fränderna i norr snarare än med främlingarna i väster? Stenar kan ibland hjälpa till att rita en karta över sociala grupperingar under den här avlägsna delen av stenåldern.

Pilspets av skiffer från Torslunda, Tierp. Inventarienr 21307. Foto: Yliali Asp/SHM

 

Månadens föremål, december 2001
Av  Jackie Taffinder