Hoppa till innehåll

Julens helgon

I den katolska kyrkan är helgon mycket viktiga. Så var det även i Sverige under medeltiden. De hade en självklar plats i folks vardag och de firades i kyrkan. Idag är de flesta bortglömda, men namnen finns kvar, både i almanackan och i födelseannonserna. Här ska vi berätta lite om de helgon som har sina dagar i december och januari.


Helgonen var en länk mellan Gud och den lilla människan. De skulle också vara förebilder för ett rättfärdigt leverne. Helgonens namn förekom i almanackan. Där fanns också händelser i kyrkans historia. Det kunde vara när aposteln Paulus omvändes, eller när Petrus fängslades. Länge stod det obegripliga Petri fäng den 1 augusti, en förkortning som betyder just Petrus fängslande. Nu har den dagen blivit Per.

Religiösa kändisar

Vilka människor var det som blev helgon? Först och främst var det martyrerna, de som dog för sin tro. Det kunde också vara personer som levt ett alldeles särskilt fromt och rättfärdigt liv. Jungfru Maria var det viktigaste helgonet. Både hon och de andra helgonen kunde ha små sidoaltare och kapell i kyrkorna. Där stod antingen en skulptur eller en målning av det helgon som altaret var invigt till.

Tre heliga kvinnor. Götene kyrka, Västergötland. Foto: Lennart Karlsson/SHM

Helgonens kännetecken

Varje helgon ges olika attribut eller kännetecken när de framställs i konsten. Det är symboler som visar händelser i deras liv och som berättar vilka de är. Många helgon åtföljs av det tortyrredskap som tog livet av dem. Katarina av Alexandria har till exempel ett hjul som attribut – hon skulle skäras sönder av ett sådant. Det är oftast sönderbrutet, eftersom det krossades av stenar från himlen. Hon har också ett svärd, då hon till slut avrättades genom halshuggning.

Sankt Clemens har ett ankare. Han sänktes nämligen i havet med ett ankare bundet kring halsen. Olof den helige har en yxa. Det ska inte tolkas som att han var en krigisk kung, utan att han blev dödad av ett yxhugg. Det finns fredligare attribut också. Petrus, Sankte Per, har en eller två nycklar som ska föreställa himmelrikets nycklar.