Hoppa till innehåll

Ett helgons bord

I Historiska museets samlingar finns en liten dosa av förgylld koppar. På framsidan ses en stående kvinnofigur graverad. Hon är klädd i en rikt veckad mantel, som faller i hårda veck vid hennes fötter. Det är frågan om årets kanske mest aktuella kvinna, den heliga Birgitta, som föddes för 700 år sedan, år 1303.


Hon är klädd som ärbara gifta kvinnor var under medeltiden, med håret och hakan täckta. I höger hand håller hon ett stort kors, i vänster en uppslagen bok.  Den lilla asken, som är 8,8 cm lång och 5,1 cm bred, är öppen på undersidan, och har en trepassformad bärögla upptill. Vad är nu detta för föremål? På tre av askens sidor finns en latinsk text ingraverad: ”de mensa S birgitte (vidu)e de regno schwecie”, det vill säga ”av bordet som tillhörde änkan S:ta Birgitta från konungariket Sverige”. Dosan är alltså ett relikvarium, en relikask, för en bit av den heliga Birgittas bord! Man kan tycka att det är märkligt att ett bord är en relik, men det förklaras av att Birgitta enligt traditionen ska ha dött på det. Det var också det bord där Birgitta och hennes familj intog sina måltider i huset vid Piazza Farnese, och sittande vid det har hon mottagit många uppenbarelser, och kanske också skrivit ned dem.

 

Rik Birgittasamling

Museets lilla relikvarium är nu tomt, men hur det en gång såg ut visas av ett liknande litet relikvarium, bevarat i ett museum i Aachen i Tyskland. Det relikvariet innehåller fortfarande sin relik, en mörkbrun, mycket maskstungen träbit, sannolikt valnöt.

Under sommaren kommer relikdosan att visas på en utställning om den heliga Birgitta på Östergötlands länsmuseum i Linköping. På Historiska museet öppnar en utställning om heliga Birgitta den 23 mars, där vi lyfter fram museets rika samling av föremål som avbildar eller på andra sätt anknyter till Birgitta.

Månadens föremål, februari 2003
Av  Göran Tegnér