Hoppa till innehåll

En medeltida julkalender

Man kan lätt få för sig att almanackans namn finns där för att man ska få möjlighet att fira sin namnsdag. Så var det inte under medeltiden. Namnen i kalendern betecknade fester, som firades i kyrkan – ibland hade man dessutom olika traditioner i varje stift för en viss dag.


Vanligtvis var det helgonnamn som förekom i kalendern, men också sådant som anknöt till händelser i kyrkans historia, som när aposteln Paulus omvändes eller när aposteln Petrus fängslades. Länge stod det obegripliga Petri fäng den 1 augusti, en förkortning som betyder just Petrus fängslande. Nu har den dagen blivit Per.

Helgon i almanackan

Det är förvånansvärt många av medeltidens helgondagar som vi kan återfinna i dagens almanacka, något som kommer framgå under de närmaste månaderna.

Kring 1 december börjar adventstiden. Det är början på kyrkoåret, den tid då kyrkan bereder sig för Jesu ankomst. Från 1000-talet firade man fyra adventssöndagar i västerlandet. Förr var det en tid för fasta och botgöring, man höll inga bröllop, bilderna i kyrkorna hängdes för.

Barbara avbildad på ett altarskåp från Västra Ed i Småland, daterat till 1526 Inventarienr: 3776:1 Foto: Lennart Karlsson/SHM

Barbara avbildad på ett altarskåp från Västra Ed i Småland, daterat till 1526 Inventarienr: 3776:1 Foto: Lennart Karlsson/SHM

Barbara

Barbara hör till de många martyrerna från 300-talet, och historien om henne hör till kyrkans gamla legender. Under medeltiden är hon ett av de fyra kvinnliga helgon som kallas huvudjungfrurna. Hon ska ha fötts i Nicomedia, nära Marmarasjön.

Hennes far, den mäktige och rike Dioscuros, lät enligt legenden spärra in henne i ett torn – hon var så vacker, att han ville skydda henne från omvärlden. Hon lyckades dock komma i kontakt med kristendomen och blev kristen. När hennes far fick reda på det, blev han rasande. Efter att hon torterats för att överge sin tro, vilket hon inte gjorde, halshögg Dioscuros henne själv med sitt eget svärd.

Månadens föremål, december 2004
Av  Göran Tegnér