Hoppa till innehåll

År 7–9 och gymnasium

Visningar och workshops

Att boka en visning med våra museipedagoger ger ett mervärde till besöket.

Så bokar du en visning!

Nya tider – från jordbruk till industri

Visningen tar upp tidens nya idéer och världshandeln, industrialiseringens genomgripande förändring av samhället med urbanisering och migration. Vi pratar även om framväxten av folkrörelser och välfärdssamhället. En översiktlig visning med nedslag i tre sekel, 1700 – 1900-tal.
Längd: 50 min. Pris: 900 kr.

Historiebruk och källkritik

Visningen innehåller exempel på hur individer och grupper har använt historia på olika sätt. Hur skapas egentligen historia och varför är det viktigt att vara källkritisk? Vi diskuterar, tolkar och gör övningar utifrån konkreta exempel i museets utställningar.
Längd: 90 min. Pris: 1300 kr.

De senaste tusen åren

Tjärsvabb, gravtumba, kritpipa, ransoneringskupong – vad kan vi förstå utifrån föremålen om människors levnadsvillkor under olika tider?Vi gör nedslag i utställningen Sveriges historia och berättar om samhällsförändringar utifrån arkeologiska och historiska källor. En översiktlig visning från 1000- talet till 1900-talet.
Längd: 90 min. Pris: 1300 kr.

100% kamp – Sveriges historia

Utställningen skildrar människors strävan och kamp för olika rättighetskamper i Sverige. Det handlar om kampen att få rösta, leva, arbeta och älska på lika villkor. 100% kamp – Sveriges historia är en vandringsutställning som visas fram till 6 december på Historiska museet.
Längd: 90 min. För gymnasiet kostnadsfria visningar på fasta tider mån. kl. 10.30-12.00, ons. och tors. kl. 13-14.30. Visningarna måste förbokas. OBS! De kostnadsfria tillfällena är fullbokade Övriga tider och årskurser 1300 kr. Läs mer här

Ladda ner hela skolprogrammet här