Hoppa till innehåll

År 4–6

Visningar och workshops

Att boka en visning med våra museipedagoger ger ett mervärde till besöket.

Så bokar du en visning!

Möt vikingatiden

Vad finns det för spår kvar från människor som levde för tusen år sedan? Vi visar och samtalar om olika typer av källor som finns i museets samlingar. Vi tittar på gravar, runstenar, smycken och annat hantverk. Vi ser spår av möten mellan människor, långa resor, handel och olika sätt att tro. Längd: 50 min. Pris: 900 kr.
Kombinera gärna med Skapande verkstad eller Öppet magasin.

Skapande verkstad – vikingatid

Vi gör smycken av läder och pryder dem med runor. Längd 50 min. Pris 900 kr. Paketpris med Möt vikingatiden 1500 kr.

Öppet magasin – känn på riktiga forntidsfynd

Här plockar vi fram arkeologiska fynd. Håll en glaspärla eller en islägg i handen. Fundera på vem som en gång kan ha ägt den. Vi känner på, pratar om och tolkar föremål tillsammans. Kom riktigt nära vikingatiden i vårt öppna magasin.
Längd: 30 min. Pris: 500 kr. Paketpris med visning 1300 kr.

Möt medeltiden

Vi visar och samtalar om föremål från medeltiden. En del av dem har tidigare funnits i kyrkor, kloster eller hemma hos olika människor. Hur förändrade mötet med den katolska kyrkan livsvillkoren för människor under medeltiden? Vi berättar om böndernas liv på landsbygden, om att vara fri eller ofri, om frälsets framväxt, om borgarna i städerna och mycket mer.  Längd: 50 min. Pris: 900 kr.

Helgon, himmel och helvete – tro under medeltiden

Hur gick en medeltida gudstjänst till? Upplev en liten 1100-tals kyrka i museet. Vi berättar om vad religionen betydde för medeltidsmänniskornas vardag och samtalar om kristna traditioner idag. I medeltida skulpturer och altarskåp möter vi både kristna helgon som Botvid från Botkyrka och Birgitta och spår av islam. Längd 50 min. Pris 900 kr.

Reformation, stormaktstid och frihetstid

Hur förändrade Gustav Vasa det svenska samhället? Vi berättar om reformationen, hur den svenska staten växte fram och organiserades och om Sveriges ekonomiska och kulturella globala utbyte. Vi tar upp och diskuterar de långa krigen och hur de påverkade människor på olika sätt. Längd: 50 min. Pris: 900 kr.

Ladda ner hela skolprogrammet här