Hoppa till innehåll

100% kamp – Sveriges historia

Kamper för rättigheter är en viktig del av Sveriges historia som visar att samhället går att förändra. Utställningen 100% kamp – Sveriges historia handlar om de många rättighetskampernas Sverige.

I utställningen berättas om människor som har tagit strid för sina och andras villkor. Människor som kämpat för rätten att leva, bo och älska på lika villkor oavsett funktionsförmågor, sexuell läggning, tro, kön, klass eller ursprung. Rättighetskamperna har en lång historia. Men de är inte över. Kamper är en del av vår samtid. De pågår runt omkring oss. Varje dag.
Utställningen 100% kamp – Sveriges historia ställs ut på Historiska museet 16 februari – 9 december 2018

Boka en visning av 100% kamp – Sveriges historia

Från v. 35 erbjuder vi kostnadsfria visningar av utställningen med museets pedagoger.
Längd: 90 min
Tider: Visningarna görs måndagar kl. 10.30–12.00, onsdagar och
torsdagar kl. 13–14.30. Dessa tillfällen är kostnadsfria för gymnasiet men måste förbokas. OBS! De kostnadsfria tillfällena är fullbokade
Visningen svarar upp mot det centrala innehållet om demokrati och mänskliga rättigheter i GY–11.

För visningar övriga tider eller för andra grupper kostar 1 300 kr för skola
och 1 800 kr för övriga grupper.

För att boka en visning med museets pedagoger eller för att besöka utställningen 100% kamp på egen hand med dina elever kontakta bokningen@historiska.se

Ett pedagogiskt arbetsmaterial om rättighetskamper då och nu i Sverige

Det går också bra att arbeta med utställningens innehåll utifrån en pedagogisk handledning, antingen i klassrummet eller i utställningen på Historiska museet. Arbetsmaterialet riktar sig till högstadiets åk 9 och gymnasiet och handlar om rättigheternas betydelse för människors liv och villkor, hur rättigheter har skapats och vad som är det möjliga alternativet till en rättighet. Materialet är uppbyggt kring tre teman: Rätten till kroppen, När rättigheter inte fanns och Rättighetskamp. Till varje tema hör workshops som bygger på elevernas aktiva medverkan.

Ladda ner den pedagogiska handledningen här

Handledningen är producerad av Regionmuseets Kristianstad, Västmanlands läns museum, Historiska museet och Sundsvalls museum i samarbete med Forum för levande historia.

”100% kamp – Sveriges historia” är producerad av projektet Heterogena kulturarv, med tillägg av Historiska museet. Utställningen är ett samarbete mellan Regionmuseet Kristianstad, Västmanlands läns museum, Sundsvalls museum, Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek och Historiska museet. Projektet finansieras av Statens kulturråd, Postkodlotteriets Kulturstiftelse, Riksantikvarieämbetet och Region Skåne.