Hoppa till innehåll

Italienskt modehus hotar stämma Historiska för plagiat

Stockholm 1 april 2018

Historiska museet har hamnat i ett för museibranschen exceptionellt trångmål.

Under vintern har Historiska ovetandes spelat huvudrollen i ett moderelaterat drama som blossat upp i italienska sociala medier. Tongångarna i söder har varit högljudda; men det dröjde till förra helgen innan bullret hördes hela vägen till Narvavägen i Stockholm.

Historiska museets chef Katherine Hauptman fick upp ögonen för dispyten först efter att en nöjesjournalist från tidningen La Repubblica vände sig till henne på Twitter med frågor om den ”stundande rättstvisten”. En tvist som varken hon eller Statens historiska museers överintendent, Maria Jansén, kände till.

– De anklagelser som riktats mot Historiska under vintern gäller plagiat och har ett mindre italienskt modehus – Menzogna – som avsändare. Menzognas chefsdesigner, Ingannato Scherzo, har funnit likheter mellan sommarkollektionen Nordic Noir och ett plagg som, enligt deras utsago, figurerat flitigt på Historiskas Instagram och Facebook, säger Katherine Hauptman.

Hauptman berättar att det tog ett tag för henne att förstå vilket ”plagg” man åsyftade. Museets textilier är många – och kommuniceras ofta i de digitala kanalerna. Men snart stod det klart att de bilder som man från italienskt håll reagerat på gäller den så kallade Gerumsmanteln, en 2 300 år gammal mantel som fått sitt namn efter den plats där den blev funnen, Östra Gerums socken i Västergötland.

Gerumsmanteln. Inventarienummer 16719. Foto: Gabriel Hildebrand/SHM

– Vi har fått se referensbilder från modehusets designer. Och visst; det går att se likheter, framför allt på det mycket signifikativa hundtandsmönstret. Men det som i dag är två nyanser av brunt på Gerumsmanteln, kan mycket väl ha varit två andra färger från början. På Historiska tror vi att manteln är tillverkad med naturfärgad brun respektive vit ulltråd. Tråden runt mantelns ytterkant har en gång varit naturfärgad vit. Menzognas kollektion går i en brun nyans, säger Hauptman.

Men förklaringen har inte bitit. Menzogna har gjort klart för museiledningen att man nu arbetar för att kunna stämma Historiska museet för plagiat, trots att man från museets håll försökt klargöra att Gerumsmanteln är Sveriges äldsta plagg med en för forskarna okänd upphovsman.

Katherine Hauptman är inte orolig men vill ändå vara transparent i det fall tvisten blir just – rättslig.

– Från museets håll är det självklart att det hela beror på ett missförstånd. Man har missuppfattat våra sociala kanaler som om avsändaren vore en konceptuell modeaktör. Vår webbplats har man samtidigt misstolkat som en slags webbshop, vilket så klart är långt ifrån sanningen.

Nu väntar förhandlingar med Menzognas jurister som troligen startar redan i dag, 1 april.