Hoppa till innehåll
04 oktober Kl. 18:00 – 19:00

Bok på Historiska

Snorre och sagorna. De isländska källorna till vår äldre kulturhistoria, med Mikael Males, universitetslektor i norrön filologi vid Universitetet i Oslo.

År 1658 anlände den förste islänningen sedan medeltiden till Sverige, och han hade med sig ett antal så kallade sagahandskrifter. Forntiden hade anlänt – och sedan dess har vår äldre historieskrivning till stor del vilat på ett isländskt fundament. Dessa sagor hade skrivits långt tidigare, av författare och poeter verksamma från 1100- till 1300-talet. De var själva fascinerade av att de en gång varit vikingar, och de gjorde sitt bästa för att låta sitt förflutna framträda i all dess bloddrypande och hedniska mustighet.

Genom att skildra de föreställningar och det kulturella klimat som gjorde en sådan utveckling möjlig vill föreläsaren få oss att förstå dessa författares metoder och på så vis öka vår insikt på vilka slags källor vår äldre kulturhistoria bygger på. Åtskilligt i de medeltida texternas bakgrund är okänt för de flesta och kan verka förvånande för oss i dag, såsom att det främst var kyrkans män som återupplivade den förkristna mytologin.

Med Mikael Males, universitetslektor i norrön filologi vid Universitetet i Oslo. Han har bakgrund i historia och klassiska språk och har sin utbildning från Göteborgs universitet och Háskóli Íslands. Hans specialområde är skaldedikt och mötet mellan lokal och latinsk lärdom på det medeltida Island.

Föredraget är kostnadsfritt. Boka din plats här.

I samarbete med Dialogos förlag, bokförsäljning.