Hoppa till innehåll
20 oktober Kl. 15:00 – 16:00

Bok på Historiska

Sov lilla barn, annars kommer svensken och tar dig – om Axel Oxenstierna.

Det är tidigt 1600-tal. Sverige är en nymornad nationalstat som går in i krig på utmattande krig. Medan adeln och krigarna berikar sig, svälter befolkningen och skogarna är fulla av troll och oknytt.

Mitt i allt detta står Axel Oxenstierna, mannen bakom det moderna nationsbygget, Gustav II Adolfs kompanjon och personlige vän, den blivande drottningen Kristinas mentor och lärare. Av kungen får han uppdraget att hämta hem prinsessan Maria Eleonora av Brandenburg. Giftermålet ska bli det perifera ”Swirges” biljett till den internationella arenan. Men då har varken kanslern eller kungen räknat med den blivande drottningens stenhårda vilja.

Med utgångspunkt i romanerna Saturnus tecken (2016) och Lejonburen (utkommer 2018) berättar Ulrika Kärnborg om den mest spännande epoken i svensk historia.

Vem var egentligen Axel Oxenstierna? Hur kom det sig att det som Jonas Gardell brukar kalla mellanmjölkens land, bestämde sig för att kasta sig ut i det våghalsiga företag som var Trettioåriga kriget? Vilka maktkamper fördes vid hovet under första delen av 1600-talet och hur påverkas vi av dem än i dag?

Ulrika Kärnborg är kulturjournalist, känd från bland annat Dagens Nyheter och Expressen, författare och dramatiker. Flera av hennes romaner har historiska teman.

Med författaren, kulturjournalisten, dramatikern Ulrika Kärnborg.

Föredraget är kostnadsfritt. Boka din plats här.

I samarbete med Natur och Kultur.