Hoppa till innehåll
26 oktober 2018 Kl. 15:00 – 16:00

Arkeologen berättar: Tempel och kulthus i det forna Skandinavien

Var utövade människor sin religion i Skandinavien, under vikingatiden och längre tillbaka? Skedde det i det fria, vid källor, på berg eller heliga lundar, eller fanns också särskilda byggnader för den religiösa kulten? Och fanns verkligen templet i Gamla Uppsala?

Fram till helt nyligen var det en mycket omtvistad fråga bland arkeologer och religionshistoriker om kultbyggnader alls funnits under förhistorisk tid i vår del av Europa. Att så verkligen var fallet har dock bekräftats av nya, spännande fynd under de senaste åren. Hur såg då dessa byggnader ut, och hur har de använts?

Anders Kaliff, professor i arkeologi vid Uppsala universitet, berättar utifrån nya fynd och jämförelser från andra kulturer. Det blir en färd genom historien, från stenålderns dödshus fram till medeltidens stavkyrkor och med avstickare till Sydostasiens andehus och 1800-talets romantiska måleri.

I samarbete med Carlsson bokförlag.

OBS! Evenemanget är fullbokat.

Fler tillfällen med Arkeologen berättar

15 – 21 april 2019 - Vecka 16 (18)

22 – 28 april 2019 - Vecka 17 (23)

Se allt som händer