Hoppa till innehåll
27 juli 2018 Kl. 14:00 – 15:00
Eventet pågår: 27 juli – 03 augusti 2018

Queer gudomlighet under vikingatid

Vi firar EuroPride med visningar om vikingatid och utställningen 100% kamp – Sveriges historia.

Redan för tusen år sedan verkar det ha funnits utrymme för queera och gränsöverskridande könsuttryck, framför allt i religiösa sammanhang. Följ med på en visning med Felicia Holmgren, arkeolog med master i genus och queer/transidentiteter under vikingatid.

Visningen är kostnadsfri. OBS! Begränsat antal platser, hämta biljett i informationen. Samling i entréhallen.

100% kamp – Sveriges historia

Utställningen handlar om de många rättighetskampernas Sverige. Om människor som har tagit strid för sina och andras villkor. Människor som kämpat för rätten att leva, bo och älska på lika villkor oavsett funktionsförmågor, sexuell läggning, tro, kön, klass eller ursprung. Om kamp för rätten att bestämma över sin egen kropp och definiera sin egen könsidentitet.

I utställningen visas ett brev skrivet av Lili Elbe, som redan 1930 genomförde en könsbekräftande operation, den första i världen. Här finns även manuskriptet till boken Från man till kvinna – Lili Elbes bekännelser, som blev grund för filmen The Danish Girl.

Fri entré.

 

18 – 24 februari 2019 - Vecka 08 (9)

Se allt som händer